Pocs mesos després de l´arribada dels partits d´esquerra al Govern de la Generalitat Valenciana, el Palau de la Música va acollir el simposi La Mediterrània davant el canvi climàtic, organitzat per la Conselleria d´Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Aquella trobada de científics, polítics i societat celebrada el novembre de 2015 va esdevindre en símbol del nou posicionament ambiental de l´executiu autonòmic on l´escalfament global semblava que ocuparia un lloc preeminent en l´acció del nou executiu, alhora que aquest buscava el seu lideratge en l´àmbit mediterrani.

El departament dirigit per Elena Cebrián va constituir, un any després, el novembre de 2016, el nou Comitè d´experts assessors en matèria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, del qual som membres juntament amb altres professionals d´elevat prestigi. Abans de continuar, volem deixar clar que aquestes reflexions només són atribuïbles a les persones que signem l´article, no del comitè d´experts en el seu conjunt. El nostre objectiu és manifestar la nostra preocupació en el Dia Mundial del Medi Ambient. Per dos motius, en primer lloc, per l´endarreriment en la posada en marxa d´iniciatives i directrius polítiques d´adaptació i mitigació al canvi climàtic veritablement transversals i transformadores. De fet, l´Estratègia Valenciana front al Canvi Climàtic 2013-2020, la guia vigent en la matèria, continua en revisió, a només dos anys i mig d´assolir la fi de la seua vigència.

I, en segon lloc, considerem que és necessari subratllar que les investigacions de les universitats públiques valencianes mostren evidències de l´escalfament global al nostre territori com ara les tendències de precipitacions i temperatures o canvis a la vegetació i els ecosistemes sencers. El clima és una clau de present i futur de la nostra societat i de sectors tan importants com l´agricultura i el turisme. Estem parlant de competitivitat econòmica, de qualitat de vida i sostenibilitat.

Som ben conscients de les dificultats econòmiques de l´Executiu valencià, la base de les quals rau en un finançament injust i discriminatori, tanmateix aquestes mancances no poden posar fre a iniciatives innovadores i inspiradores per a la ciutadania. En la línia del treball desenvolupat pel País Basc o Catalunya, és urgent la posada en marxa d´un informe de canvi climàtic a la Comunitat Valenciana, a manera de diagnòstic de la situació i que siga el punt d´eixida del disseny de polítiques necessàries per a la mitigació i adaptació del nostre territori a l´escalfament global. I tot açò tenint en compte que la realització d´aquest document de partida no suposa una despesa econòmica elevada. Sols s´ha d´aprofitar el bagatge de bones investigacions que, en els últims anys, s´han portat a terme pels grups de recerca de les universitats valencianes o pels mateixos centres de recerca de l´administració pública autonòmica.

Reiterem la nostra disponibilitat i amb el major respecte per l´acció institucional, alhora que agraïment per convidar-nos a formar part del Comitè d´experts. Tot i això, estimem adient urgir al Govern valencià perquè reprenga l´esperit d´aquelles jornades de La Mediterrània davant el canvi climàtic i pose en marxa tots els mecanismes a la seua disposició per desenvolupar una política climàtica valenciana compromesa i valenta. Resten dos anys per mostrar que la Comunitat Valenciana pot ser també líder en aquest camp. Recursos humans, il·lusió, compromís i ganes de treballar no en falten.

Signen també Andreu Escrivà, María José Estrela, Xelo Miralles i Maria Josep Picó