Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Unificació de les festes d'Alzira

Fiestas de Sant Bernat en Alzira v. m. p.

la matinada del passat dijous el despertar a les 6'30 se'm va fer més agradable llegint les declaracions del meu amic Javier Andújar al diari Levante-EMV. El nou president de la Reial Confraria de la Verge del Lluch ha demanat a la regidora de festes, Isabel Aguilar, l'organització de més activitats durant les festes de la patrona de la nostra població. Ja en som tres els adscrits a la causa de sol·licitar la potenciació de les festes d'Alzira en setembre: Aurelià Lairón, Javi Andújar i qui subscriu este article. Segur que en serem alguns més. Des de fa vora vint anys, Aure i jo defensem que les festes de Sant Bernat s'unisquen a les de la Verge del Lluch i se celebren conjuntes el mes de setembre, «quan tot el poble ja està en el poble».

Entenc que és un canvi radical però almenys es podria començar fent proves. En compte de programar quatre o cinc concerts en juliol, podrien deixar-se'n un o dos per al setembre. Els catxets dels artistes supose que seran menors en no ser temporada alta i el públic local, com deia, ja no està principalment als xalets o apartaments. Costaria molt menys que vagen en massa al recinte firal. A més, caldria coordinar la data perquè no coincidira amb la Setmana de Bous d'Algemesí. «Entre bombers, no hem de xafar-nos la mànega».

Les meues festes ideals

Com vaig escriure en 2001 en la desapareguda revista Al Cor i vaig reivindicar com a president dels Moros i Cristians en 2011, les meues festes (completes al setembre) començarien un divendres amb la baixada de la Verge des del Santuari i eixe cap de setmana gaudiríem de les primeres actuacions musicals, humorístiques, fira que actualment opta per anar a València en les festes de Juliol,... El diumenge es realitzaria la processó en honor a Sant Bernat. Com s'ha aconseguit en la dedicada a la Verge del Lluch, les associacions de la ciutat participarien molt més del que ho fan cada 23 de juliol amb una calor insuportable. Durant la setmana, les activitats per als menors tindrien el seu seguiment multitudinari perquè també estos han tornat al col·le, ja estan a casa i les extraescolars solen començar a l'octubre. Divendres s'afegiria la festa dels Moros i Cristians amb l'entrada falsa a les 21 h. i després es farien les Albaes i Dansà que la confraria de la Moreneta ja n'organitza.

Cal encaixar les peces, no solapar-les. Per la nit hi hauria un nou concert al recinte firal. Dissabte arrancaria amb la Diana que han incorporat els Moros i Cristians al seu programa de festes i per la vesprada es coordinarien els horaris perquè tinguera lloc l'Entrà moro-cristiana i acabada esta, el trasllat de la Verge del Lluch discorreria pel carrer Major Santa Caterina fins l'església del mateix nom. Altres actuacions musicals o de varietats posarien el punt i final al dia. Diumenge seguiria la festa amb la Diana, el volteig de campanes en honor a la Verge, la representació de la troballa d'esta i a continuació, paral·lelament es desenvoluparia la processoneta del matí per una banda i l'arcabussada i l'ofrena d'aliments a santa Caterina per una altra (perquè no hi ha temps material per a fer un acte i després de l'altre). Després dels dinars de germanor que ambdós associacions organitzen el diumenge, la població afrontaria l'últim acte multitudinari, la processó de retorn de la Mare de Déu del Lluch al seu reial Santuari amb què es posaria el punt i final a les festes.

Les competicions esportives també tindrien un clima molt més benigne en setembre, amb els esportistes amb les piles carregades i a les portes d'una nova temporada (els federats, que també participen en les competicions bernardines). Seguisc convençut que un canvi seria molt positiu.

Fa molts anys este pas el va donar la veïna localitat de Carlet, que també té Sant Bernat com a patró i com també recordava en el meu article, Sant Bernat no s'ha celebrat en juliol «de tota la vida». També se l'ha honrat en agost, setembre i fins i tot l'octubre. Perquè l'activitat no pare a la nostra ciutat, acabades les festes tots els alzirenys podríem gaudir el següent cap de setmana de les magnífiques activitats d'Art al carrer i la fira comercial Alzira Oberta.

Compartir el artículo

stats