Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El retorn de la dignitat

En breu, de forma inminent, assistirem al final d'un experiment que el govern del PP va encetar allà per 1998 a la nostra Comunitat Valenciana. No cap dubte que a nivell sanitari, la nostra comarca ha estat un banc de laboratori per als experiments privatitzador dels governs conservadors i de les seues polítiques neolliberals.

Han estat prop de vint anys, per una banda de col·laboració interessada sense transparència amb el govern anterior i per altra part amb una bel·ligerància, a cara de gos com se sol dir, amb el govern actual de la Generalitat. No oblidarem el calvari judicial del darrer any al que Ribera Salud ens ha tingut que sotmetre per no abandonar el suculent negoci que tenia entre mans i les campanyes de desprestigi de la sanitat pública del seu altaveu mediàtic.

Però no ens deuria d'estranyar, o no deuria de sorprendre als veïns de la Ribera que les promeses electorals es fan per a complir-se. Al menys pel que respecta al govern de l'actual president de la Generalitat Ximo Puig i l'acord del pacte del Botànic.

Tal vegada estem massa acostumats que els polítics no complimenten la seua paraula i per això hui val a dir que benvingut el compliment de la seua promesa electoral i el retorn de la dignitat al fet de tancar definitivament aquest experiment a la Ribera del Xúquer.

Pressions de tot tipus no han faltat. A les ja conegudes de la publicitat corporativa autobús inclòs, mediàtica, de connivència amb algunes organitzacions econòmiques i socials, se suma també la pressió diplomàtica que per dues vegades ha intentat paralitzar el procés de finalització del contracte.

Els tentacles de la empresa en son molts i molt potents com s'ha vist amb les ramificacions del negoci per tota la geografia valenciana en règim de quasi monopoli (Dènia, Torrevella, Elx-Crevillent, Manises també estan amb règim de concessions). Ha estat molt fàcil fins hui viure a expenses de l'Administració Pública sense control de la Generalitat. En eixe sentit podríem dir que l'anterior govern va deixar de fer efectiva la tutela de l'administració pública front als interessos de les empreses del sector.

Però hui açò s'acabat. A diferència del govern d' Eduardo Zaplana que ho va implantar per interessos inconfessables sense portar-ho en el programa electoral, el govern del PSOE junt amb els seus socis ja ho anunciaren prèviament en campanya electoral de les eleccions passades, per tant, no cap portar-se les mans al cap per complir amb la seua paraula. Els valencians i els veïns de la Ribera més encara, agraïm aquest gest de dignitat que teníem oblidat.

Per altra part, i com s'ha demostrat per les pressions dels lobys empresarials, aquest nínxol de negoci, ha estat des de l'inici conduït pels interessos financers dels inversors estrangers als que no els ha importat comprar i vendre accions de la empresa de salut, encara que els professionals i treballadors estigueren asfixiats pels objectius de Ribera Salut. Un negoci que fica en perill el dret a una assistència sanitària pública, universal i de qualitat.

Estem d'enhorabona perquè independentment dels interessos comercials, que com hem dit en son molts, el govern de la Generalitat ha tornat a fer valdre el valor de la paraula i de la promesa electoral.

Hui més que mai recuperar aquesta dignitat ens torna a fer creure en que si és vol, és pot, i malgrat tots els entrebancs, ens han demostrat que tornar a lo públic la gestió de l'atenció sanitària és possible tenint les idees clares i la fermesa de les conviccions en la defensa de la sanitat pública.

Compartir el artículo

stats