Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

elcampovalenciano

Fruit Logistica. El sector agroalimentari s´especialitza i cerca aliances

Fruit Logistica. El sector agroalimentari s´especialitza i cerca aliances

Berlín ha sigut el centre del món agroalimentari durant aquesta setmana passada. La distribució i la logística dels aliments frescos resulten qüestions claus en el món dels negocis del menjar i les begudes, les empreses de les quals cerquen aliances per a ser competitives, guanyar dimensió perquè han d’arribar a nous mercats, així com apostar cada vegada més per l’especialització i major oferta de productes donats els canvis d’hàbits dels consumidors. Aquests són alguns dels reptes als quals aspiren el quasi centenar d’expositors de la Comunitat Valenciana que acudien a Fruit Logistica 2018, el certamen més global on participen 3.100 expositors observats per 75.000 visitants professionals. Allí estan tots els responsables de compres dels gegants de la distribució i centrals de compres: Wallmart, Carrefour, Mercadona i un llarg etcètera.

Entre els immensos pavellons de Mesee Berlin, la fira de la capital d’Alemanya, es trobaven els líders de la Comunitat Valenciana: Anecoop, Congret International Fruits, Cañamás Germans, García Ballester, Sant Lucar Fruit, Martinavarro, Creïlles Aguilar o Peris, entre uns altres.

El stand de la Generalitat aglutinava a una trentena d’empreses i associacions del sector. Fins i tot l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha deixat veure a Berlín per a intentar captar tràfics del sector agroalimentari en els seus molls. D’altra banda, companyies de l’àmbit auxiliar de la indústria agroalimentària com Tecnidex i Citrosol, així com Cartonajes La Plana, presentaven les seues últimes innovacions en el certamen comercial.

Competència d’Àfrica i Amèrica

Aquesta edició comptava amb un pavelló addicional on es presentava una oferta ampliada del segment emergent de logística de productes frescos. Molt prop d’aquest pavelló estaran exposant els productors d’Àfrica i d’Amèrica Llatina. Europa potser no siga el mercat més dinàmic de productes frescos, però amb tota certesa seguirà sent a llarg termini el mercat més important. El percentatge de les exportacions de fruites a tot el món cap a Europa és d’entre 45 % i 70 %. Acaparant prop de 12 % de la producció mundial. Europa mateixa és a més un productor important de fruites i verdures fresques i ha transformat d’un importador a un exportador d’abast mundial de diversos productes com les pomes o les cebes. El certamen berlinés presentava l’estudi Disrupció en la distribució per a analitzar les novetats en la logística, un sector que intenten reduir els temps de lliurament i millorar l’eficiència.

El citat informe sobre el sector hortofrutícola detalla que Espanya i Itàlia concentren el 42 % de la producció de la UE, amb un volum que se situa 15 i 11 milions de tones anuals, respectivament. La tomaca és el rei del mercat hortícola en fresc comunitari i la poma, del frutícola en fresc. També els cítrics i altres fruites, així com hortalisses, es posicionen entre els primers llocs en el ranking del consum del sector. D’altra banda, la principals importacions a la Unió Europea corresponen a la banana i a la tomaca. Espanya, el primer país europeu en producció, destaca la importància de la *frutería tradicional en les compres dels consumidors, mentre que sobre Regne Unit comenta la seua relativa poca importància quant a volum, que es reflecteix en el seu dèficit.

Tendències

En declaracions a El Mercantil Valenciano, el director general de Anecoop, Joan Mir, reconeixia que el certamen comercial de Berlín és «clau» per a donar a conèixer les últimes ofertes i tendències als clients. Anecoop ha entrat de ple en l’oferta de productes de quarta i cinquena gamma, és a dir el que estan llests per a consumir. L’estirada d’aquests productes ha portat a la signatura valenciana a apostar per l’anomenat Exprés show food i que ja ha tancat acords amb Carrefour, Consum i Eroski, entre altres signatures, per a subministrar sopes, amanides i productes untables. Anecoop, que participava amb stand propi en Fruit Logistica, acaba d’integrar en la seua estructura a la cooperativa catalana Fruits de Ponent, amb caserna general en *Alcarrás (Lleida), una de les signatures capdavanteres a Europa la producció i comercialització de fruita d’os.

Diversificació

L’empresa Congret, el propietari del qual, José Vercher, es va reunir en Fruit Logistica amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, destacava el creixement de la companyia de fruites i hortalisses amb caserna general en Benifairó. La companyia familiar dedicada a la producció i venda de cítrics i melons ha consolidat en aquests últims exercicis les inversions realitzades després de les adquisicions de Citrícola San José i Charo *Fruit (ambdues de Huelva), així com Congret Brasil, societat participada per Congret *International Fruits S. L.

També la signatura d’Almassora Martinavarro, aliada amb Rio Negre per a crear Citri&Co, cercava des del seu stand de la Fira de Berlín expandir el seu negoci taronger en altres territoris després d’aconseguir una facturació conjunta que aconseguirà els 325 milions d’euros. La família Garavilla i l’equip directiu de Rio Negre van rubricar recentment aquesta aliança comercial per a sumar-se a les sagues dels Martinavarro i Ballester, a l’equip de Martinavarro i al fons d’inversió Miura per a controlar producció i comercialització de cítrics convencionals i ecològics. Citri&Co pretén convertir-se en un dels millors proveïdors de cítrics a nivell mundial amb unes 500.000 tones de cítrics, sis plantes d’empaquetat i més de 8.000 hectàrees.

Compartir el artículo

stats