Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciència

La física i la tecnologia que bull a les aules

Més de 330 xiques i xics d'ESO, Batxillerat i FP participaran el diumenge en la Fira-concurs Experimenta que organitza la facultat de física de la Universitat

Presentació d'un dels projectes que hi participà en l'edició de la Fira Experimenta el passat curs. germán caballero

«Grans i menuts podran veure i entendre fenòmens sorprenents

explicats pels alumnes de Secundària». Així es presenta la XIII Fira-Concurs d'Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia que tindrà lloc este diumenge 22 d'abril al Museu Príncep Felip de València. L'esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València (UV), és una festa de la ciència amb l'objectiu d'acostar la física i la tecnologia a l'estudiantat d'ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira-concurs estarà actiu el taller infantil Fisicalàndia (entre les 10 i les 13 hores) i posteriorment tindrà lloc l'acte de lliurament de premis (a partir de les 13.30 h.).

Està previst que hi participen 333 estudiantes i estudiants acompanyats per 85 professores i professors. D'accés lliure, la fira acollirà 93 llocs, amb diferents projectes experimentals construïts per l'alumnat de ESO, Batxillerat i FP. El públic visitant podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalandia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de Secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria segons el cicle d'estudis, i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, i diferents mencions d'honor.

La coordinadora d'Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la UV, i el comité organitzador el formen també Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona. «També tenim un gran nombre de col·laboradors voluntaris de la facultat (90 incloent supervisors) i 38 integrants del jurat, professorat universitat i de Secundària», apunta Chantal Ferrer. Participaran centres de tota la Comunitat, també d'altres autonomies (Écija o Jaén) i fins i tot de Rússia (Centre 1.517 de Moscou).

En les explicacions, els estudiants (sols o en grups de fins a quatre) han de posar de relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments de física i, d'altra banda, les d'aplicacions tecnològiques.

Mostra dels millors projectes

Els actes del 22 d'abril acabaran a les 13 hores, i a les 13.30 s'iniciarà el lliurament de premis, el qual tindrà lloc a l'auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València, precedit per un breu espectacle científic de Juglares de la Física. Els projectes amb premi o menció participaran en una exposició posterior, oberta al públic, en què s'enregistraran vídeos de l'estudiantat explicant els projectes. Tant els vídeos com els documents descriptius estaran accessibles en línia com a materials docents i de divulgació.

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt del Ministeri d'Economia, Industria i Competitivitat, l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de València, l'Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física (RSEF), Caixa Popular, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i la Unitat d'Igualtat de la institució acadèmica, entre d'altres. Més informació sobre la fira-concurs Experimenta al web de la UV (www.uv.es/experimenta).

Compartir el artículo

stats