Ni el vídeo va matar la radio star ni internet tampoc ha acabat amb este mitjà de comunicació proper i familiar que, cada dia, acompanya a milions de persones. Tan gran és la seua vàlua, que cada vegada són més les escoles i instituts que aposten per iniciar un projecte de ràdio escolar, com el Col·legi Santo Tomás de Villanueva -Agustinos- de València. Els beneficis de l'aposta per la ràdio són múltiples, ja que l'alumnat aprén a treballar el llenguatge -tant escrit com oral- en un context formal i abans ha de fer una important tasca de recerca i consulta de fonts.

En este centre concertat, l'aposta per la ràdio començà el curs passat i enguany ja compten amb una subvenció de la Conselleria d'Educació per este projecte d'innovació i investigació educativa. Javier Martínez, cap d'estudis i professor de Cultura Audiovisual, explica que la idea d'implementar una ràdio escolar va sorgir arran de fer un curs al Cefire (Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius). «Pensàvem que la ràdio estava en vies d'extinció però cada vegada té més potencial amb els nous formats. La idea és que l'alumnat desenvolupe, d'una banda, la competència digital (treballant amb mitjans digitals, entenent què és una plataforma...) i, d'altra banda, treballe la comunicació tant escrita com oral d'una forma diferent». «Per a preparar un programa, primer hem d'investigar, resumir i aprendre a parlar en públic amb correcció, en registre formal... eixa part de la ràdio és molt interessant», apunta el professor.

AV Radio, com han batejat l'emissora, funciona amb podcasts que elaboren i pugen a la plataforma iVoox, i que poden escoltar-se en qualsevol moment a través del web del col·legi. «El primer any férem el programa amb una gravadora i editàvem amb Audacity. Ara, amb l'ajuda que ens ha concedit la conselleria hem fet una xicoteta inversió i tenim micròfons, taula de mescles, imatge corporativa... la idea és continuar creixent, tindre un estudi més professionalitzat i arribar a emetre en directe», assegura Martínez.

Amb esta ferramenta, que pretén convertir-se en nova senya d'identitat del centre concertat, el curs passat es crearen un total de 70 podcasts, amb més de 500 reproduccions en total. L'alumnat voluntari de Primària, Secundària i Batxillerat, junt amb alguns dels seus professors, s'encarrega de posar veu als programes que entre totes i tots han creat, com «Desfent frases fetes», «Enfocados», «Mujeres y Filosofía» o «AV Radio Deportes», entre altres.

La professora de Filosofia, Amaya Martínez, va considerar que la ràdio podria servir per apropar la matèria als joves. «És una manera de fer-la més pràctica però, a més, vaig vore que als llibres que l'alumnat empra la dona queda relegada a un segon pla... si està present! Vaig vore una oportunitat per a mostrar la història de la Filosofia des d'un punt de vista femení; coneguem algunes filòsofes pel moviment feminista, però altres són absolutament desconegudes», explica. «L'alumnat fa un treball de recerca, d'investigació, de desenvolupament i un poc de creació i originalitat entorn el tema; els ha agradat molt i continuarem presentant a dones», afegix la professora. «Treballem diversos materials, llibres... i munten el programa com ho consideren oportú: en format d'entrevista, documental, incloent fragments de pel·lícules», relata.

En referència a l'assignatura de Valencià i amb alumnat de 1r de Batxillerat, el professor Pere Pau Donat explica que en «Desfem frases fetes» parlen de «frases fetes, juguem amb elles i les donem la volta, d'una manera divertida i breu». «Explicar les frases fetes en classe és complicat, perquè com millor s'aprenen és d'una manera lúdica. Amb el programa, els estudiants descobrixen que utilitzen moltes cada dia, sense saber-ho», apunta.

A Primària, l'alumnat voluntari de 3r del curs passat, va crear l'espai «Treballs d'investigació». Mari Carmen Colás, directora del departament de Pastoral i tutora de 3r de Primària en 2017-18, detalla que l'alumnat voluntari «van elaborar diversos treballs que després van explicar a la ràdio». Així, Ana, Marcos, Víctor, Andrea, Pepe Pedro i Alejandro van parlar de temes tan diversos com la solidaritat: la situació de Síria; acudits i endevinalles; les parts de l'esquelet i el cos humà; l'espai i els animals; i pobles de la Comunitat Valenciana, segons relaten. S'ho passen bé i es divertixen fent ràdio, asseguren, però, a més, la mestra destaca que esta és una manera de «captar la seua atenció, més que amb els llibres». Tanmateix, els més menuts aprenen a «utilitzar un llenguatge diferent del que empren normalment a classe i els motiva molt saber que els poden escoltar fora del centre».

«Altra manera d'aprendre»

Com és evident, AV Ràdio també és part fonamental de l'assignatura de Cultura Audiovisual, que pondera en Selectivitat. L'estudiantat de 2n de Batxillerat, entre els qui hi ha futurs periodistes i comunicadors, han fet diverses emissions sobre fotografia, ràdio i cinema. «Desenvolupem les tècniques de ràdio, així ens comencem a familiaritzar amb el mitjà i anirem més preparats a la carrera», expliquen Irene, Alejandra i Gloria. «Parlem de cinema, música, fotografia...d'una manera més amena», assegura Beatriz.

Per la seua part, Álvaro i Juan Pablo, expliquen com és treballar en grup. «Ens hem repartit les tasques de locutors, muntadors i director, i ens hem hagut de coordinar molt bé», apunten. A més, han viscut en primera persona com es treballar en este mitjà: «ens ho hem d'estudiar, perquè no ha de semblar que llegim i s'ha de repetir fins que isca perfecte». Tots coincidixen en què és «altra manera d'aprendre» i «millor que estudiar amb el llibre».

Però no només això, la ràdio també servix per a fer comunitat. Per exemple, el professor d'Educació Física, José María Ferrando, presenta un programa en què entrevisten a exalumnes o actuals estudiants que són entrenadors, esportistes o formen part d'algun equip. «Més que de l'assignatura d'Educació Física, es parla d'esports en general. Entreviste a exalumnes que estan en l'elit, o estudiants que participen en els Jocs Esportius, entrenadors, i escolars que practiquen taekwondo, aeròbic, bàsquet, escacs, tennis, futbol sala...», especifica. A més, pròximament l'emissora espera posar en marxa «Agustinos por el mundo», un nou espai que donarà veu a aquells exalumnes que, per diversos motius, van marxar de l'escola i es van assentar a l'estranger.

Els podcasts ja compten amb una gran popularitat i acceptació i al centre ja somien amb poder cobrir un esdeveniment educatiu en directe.