Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

El robot que connecta València amb Europa

El centre educatiu participa en dos projectes: un de robòtica, per a controlar les magnituds físiques d'un hivernacle, i un altre mediambiental en el qual l'alumnat mesurarà la petjada ecològica

El robot que connecta València amb Europa

Afrontar la sostenibilitat i la cura del mediambient com a garantia de futur són els objectius que una vintena d'alumnes de l'IES Districte Marítim de València vol aconseguir amb els dos projectes Erasmus + que realitzaran al llarg dels pròxims dos cursos acadèmics.

El primer d'ells, anomenat «Robots Go Green!», involucra a nou estudiants, i pretén usar la robòtica en el control i monitoratge de les magnituds físiques d'un hivernacle amb vegetals autòctons, de manera que s'optimitzen els recursos hídrics i energètics disponibles. Al mateix temps, l'alumnat també treballarà altres conceptes com la sostenibilitat de l'agricultura en els tres països participants (Espanya, França i Alemanya); l'agricultura ecològica, els súperaliments i la importància per a la salut d'una bona alimentació, entre altres.

De fet, l'alumnat valencià ja ha començat a treballar en este projecte i es troba immers en la creació d'un manual de robòtica, segons explica la professora coordinadora d'esta iniciativa, Amparo Aparisi.

Però ells no son els únics que han activat la màquinaria ja que, amb motiu de la celebració de l'Erasmus Day 2019, fa unes setmanes, els representants dels tres centres educatius involucrats (l'Augusta Bender Shule en Mosbach, d'Alemanya, i le Lycée Joseph Zobel de Rivière Salée a Martinica, de França), es van reunir en el col·legi de Mosbach per a iniciar el projecte tan innovador i motivador per a tota la comunitat educativa de l'IES Districte Marítim.

Dins d'este projecte es tenen previstes diverses mobilitats d'estudiantat entre els diferents centres escolars participants i, a l'octubre de 2020, es juntaran tots a València. Els resultats finals s'exposaran en la Facultat d'Educació de la Universitat de Heidelberg, a Alemanya.

Cal destacar també, que l'alumnat de l'institut valencià serà mentor en robòtica per a la resta, creant així un entorn col·laboratiu i plurilingüe amb els objectius abans assenyalats.

Vigilants mediambientals

D'altra banda, el projecte «Environmental Watchers», en el qual ja treballen uns deu alumnes, se centra en la detecció de problemes mediambientals en l'entorn pròxim i comunitari dels alumnes, convertint als alumnes de l'institut en vigilants mediambientals que, d'una banda, avaluaran la qualitat ambiental del seu entorn mitjançant el messurament de la petjada ecològica, pero que també proposaran millores per a reduir l'impacte ambiental que es genera en els centres participants, el centre valencià i l'Ensemble Scolaire Saint Louis de Crest, de França.

El projecte se centra també en promoure la participació dels alumnes en risc d'exclusió social o abandó escolar, i proposa dues mobilitats per a este curs i el següent: una a Crest, per a estudiar el problema de l'ozó troposfèric, i una altra a València, on s'investigarà sobre la incidencia dels incendis i inundacions i les seues conseqüències.

Els coordinadors de tots dos projectes a Espanya, els docents Luís Paños i Amparo Aparisi, comenten que la participació en estos projectes Erasmus + «és una oportunitat de desenvolupament personal i acadèmic tant per als estudiants com per als professorat, però també per a tots els que formen part de l'IES Districte Marítim». «Suposa tot un repte i estem desitjant començar a treballar en col·laboració amb els nostres companys europeus», manifesten. A més, Aparisi matisa que encara que hi haja una vintena d'alumnes treballant de manera directa en els projectes, «els coneixements s'estendran a tot l'alumnat».

Per part seua, la directora del centre, María José Martínez, apunta que els projectes «constaten l'aposta que tenim en el nostre institut per temes tan candents com són la internacionalització, la inclusió i les noves tecnologies».

Compartir el artículo

stats