L’Oceanogràfic conserva 28 espècies de coral que el canvi climàtic amenaça

Els esculls de coral estan patint una gran i mortal deterioració. Són els protectors de les costes contra l’erosió provocada per les ones i acullen a un quart de les espècies marines que servixen també per al consum humà pel que són d’un valor irreemplaçable per a la pesca. Malgrat això, els corals estan desapareixent i l’Organització de les Nacions Unides posa l’horitzó el final de la seua existència en 2050 a causa del canvi climàtic, al turisme massiu i als productes químics dels blocadors solars.

Per tot això adquirix un gran valor el paper que corren els aquaris de tot el món capaços de conservar estos animals colonials ja que tenen el 21 % (17 de 82) d’espècies de coral catalogades com evolutivament diferents i vulnerables al canvi climàtic.

Una investigació d’Species360 Conservation Science Alliance ha mesurat el paper de la comunitat aquàtica mundial en la preservació de més del 30 % de les espècies de coral identificades com a Vulnerables al canvi climàtic i 19 de les 111 espècies avaluades com Evolutionary Distinct i Globally Endangered segons els investigadors. Estes «poblacions d’assegurances» ja estan donant resultats com a part dels esforços regionals i globals per a reconstruir esculls com els de la costa sud-est d’Amèrica del Nord i en la Gran Barrera de Coral.

El paper de l’aquari de València

«Prop de 30 espècies de corals Tropicals i Mediterranis afectats pel canvi climàtic, la contaminació marina o l’activitat humana es conserven i poden ser observats en les instal·lacions de l’Oceanogràfic amb el qual s’unix a la comunitat mundial d’aquaris que estan resultant essencials en la tasca d’ensenyar als seus visitants la importància d’estes espècies d’invertebrats i en el manteniment de la biodiversitat marina», informa Mario Roche, conservador de Peixos i Invertebrats de l’aquari.

Segons la citada investigació, publicada en Journal for Nature Conservation, els corals sostinguts en aquaris com el valencià poden ser essencials per a reconstruir poblacions ara vulnerables en la naturalesa. Amb dos aquaris de prop de 25.000 litres d’aigua els visitants que s’acosten a l’Oceanogràfic podran veure tant espècies de corals tropicals (Seriatopora sp, Montipora sp, Pocillopora sp, etc...) situats a la Torre Tropical com a espècies mediterrànies (corals d’aigua freda): Eunicella singularis, Paramuricea clavata, Leptogorgia sp, Dendrophyllia sp, etc...en l’exhibició del Mediterrani.

Amb la inauguració al juny de 2018 del tanc de corals mediterranis, l’Oceanogràfic donà un nou impuls a la seua labor educativa i de conservació, en destinar un espai en les seues instal·lacions als corals d’aigua freda, presents en les nostres costes, però poc coneguts pel públic en general, que sens dubte sorprenen per la seua bellesa i colorit. «A mesura que el món s’enfronta a la millor manera de reduir les amenaces de la vida marina, és fonamental que eduquem als visitants sobre el paper d’estes espècies i que ajudem a sostindre les que es troben en major risc», assegura Roche.

Conservació de biodiversitat

En este sentit, la doctora Dalia Conde, directora de l’Aliança per a la Ciència de la Conservació Species360 i professora associada de la Universitat del Sud de Dinamarca, assevera que «criar i cuidar espècies ara amenaçades i vulnerables en la naturalesa, l’aquari i altres similars són fonamentals per a conservar la biodiversitat». «Segons les Perspectives Mundials sobre la Diversitat Biològica 5, els governs han tingut progressos limitats en l’abast de les metes del Conveni sobre Diversitat Biològica de Nacions Unides de 1992. Donades les crisis actuals d’extinció oceànica, el suport de l’aquari als esforços de conservació mai ha sigut més important», assenyalà. «Una quarta part de les espècies marines del món es troba en els esculls de coral, ancorant una cadena de vida molt més enllà de les seues aigües immediates. Però les poblacions de coral estan patint una sèrie de revessos en els nostres oceans i la pèrdua de la biodiversitat marina és un problema global, que requerix la col·laboració d’institucions aquàtiques a tot el món, per això l’experiència dels aquaris i els seus recursos poden proporcionar un salvavides per als conservacionistes, que poden sentir que estan lluitant una batalla perduda quan es tracta de protegir els esculls amenaçats», conclou.