El Cefire d’àmbit científic i tecnològic (CTEM) coordina l’Erasmus+ anomenat Amusing, que aglutina entitats de quatre països europeus al voltant de la inclusió educativa i social de persones amb discapacitat visual. Amusing arriba després de la finalització amb èxit d’un projecte internacional anterior, Print3d, amb un esperit semblant.

Un Erasmus+ sobre 3D aproparà els museus a les persones amb ceguera

En concret, en Print3d (conclós en 2019) s’aplicaven tècniques de disseny i impressió 3D en l’elaboració en relleu de mapes i maquetes d’edificis i serveis com Metrovalencia, útils per a les persones amb discapacitat visual. Ara, Amusing —«Adapting Museums for Educational Inclusive Goals» (Adaptant museus per a objectius educatius inclusius)— és una espècie de segona part, però el repte és fer més accessible el món dels museus, segons expliquen des del Cefire.

Un Erasmus+ sobre 3D aproparà els museus a les persones amb ceguera

Óscar Lozano, assessor de Cefire CTEM, apunta que Amusing s’emmarca en els Erasmus+ K2, d’«associacions estratègiques per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques». Igual que en Print3d, el centre de formació docent de la Generalitat coordina la resta de participants: els IES Conselleria i Benlliure de València; i museus d'Itàlia, Lituània i Grècia (que també treballen amb centres educatius propers a ells), així com els museus de l'Ajuntament de València i el FabLab de Cuenca.

Un Erasmus+ sobre 3D aproparà els museus a les persones amb ceguera

Dotat amb un total de 135.976 euros, Amusing finalitzarà l'agost de 2022 i pretén «potenciar pràctiques inclusives tant en l'àmbit educatiu formal com en el no formal», indica Lozano. A més, els resultats anteriors també van aconseguir motivar a l’alumnat cap a un aprenentatge tecnològic; empoderar els estudiants amb discapacitat visual i una tasca de sensibilització social cap a este grup minoritzat.

Aprenentatge servei

En línies generals, Amusing utilitza la impressió 3D per a acostar els museus a la comunitat de persones amb discapacitat visual. Per a això, els socis combinen l'aprenentatge servei (ApS) a les aules amb la millora de les competències tecnològiques. Així, les i els estudiants generen peces en 3D i col·laboren en la creació de catàlegs, blogs, webs, exposicions, etc. per a la millora de l'accessibilitat dels museus.

Elena García-Rubio, professora de Tecnologia de l’IES Benlliure, creu que treballs com este «permeten conscienciar millor l’alumnat «perquè coneixen les discapacitats —en este cas visuals— «de més a prop». «Hi ha realitats que si no les veus properes, no te n’adones i així estem més sensibilitzats», explica. A més, també destaca el que suposa per a l’alumnat formar-se en una tecnologia tan disruptiva i amb tant de futur com és la impressió 3D.

Per la seua part, Ana Serigó, cap del departament d’Informàtica de l’IES Conselleria, defensa la importància de l’aprenentatge servei a l’aula. «Nosaltres participem amb estudiants del grau mitjà i d’FP Bàsica i se senten útils i veuen que el que fan té sentit i ajudarà a la gent», assegura. «És una satisfacció molt gran», afirma la docent.

En resum, es tracta d’un projecte en el qual es fusionen la inclusió social i educativa amb l'art, la ciència i la tecnologia, l'educació formal i la no formal per a oferir alternatives d'accessibilitat museística combinant l'experiència i coneixement de múltiples institucions al llarg d'Europa. A més, inclou formació del professorat en tècniques de disseny, escanejat, fotogrametria i impressió 3D, que després poden aplicar-se en altres treballs a les aules.