10 de noviembre de 2018
10.11.2018
Opinión

La creu i la cortina

10.11.2018 | 11:29

He evitat conscientment entrar en temes massa concrets de la governabilitat de Castelló, des que vaig dimitir com regidor. Però hi ha qüestions com ara esta, en les que m'està costant molt callar, tant, que he decidit no fer-ho.

El govern municipal està instal·lat en un fals debat sobre si s'ha de retirar o no la Creu dels Caiguts construïda pel franquisme al Parc Ribalta. Un afegit sense cap coherència amb el nostre parc romàntic. I és simplement perquè el PSOE no té clar el punt 4.43 del Pacte del Grau pel qual ens comprometíem a retirar els símbols feixistes de la ciutat. I la Creu, n'és un d'obvi.

Llig en premsa que "fuentes socialistas", afirmen que retirar-la o no, és potestat municipal. Ho diuen per contrarestar l'acció parlamentària de Compromís, que ara en el cas de Castelló, però durant mesos en centenars de municipis de tot l'estat ha instat, amb èxit, a la retirada de símbols feixistes en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. Doncs això és fer-se un Froilan. Fotre's un tret al peu, perquè per reivindicar la seua autonomia front a Congrés i a Senat, el que estan dient és que podrien retirar la creu i no volen.

La resta és tot fum de canya. Emparar-se en un document que recomana abans documentar fefaentment que encara ara, continua sent un símbol d'exaltació feixista, és una excusa banal. Primer, perquè la llei no diu res d'això. O com és que sí que es retiren els noms franquistes dels carrers de tants i tants pobles encara que ningú vaja a posar flors al General Mola des de fa anys? I segon, perquè no és un document tècnic. És un document de part, un document polític, signat per un polític designat pel PSOE.

Quan el PP va decidir empedrar la via del Ribalta per on volien fer passar el TRAM, s'agafaven a un informe fet per la persona de perfil polític posada a dit pel PP a la Conselleria. Concretament, algú al que li havien oferit eixe càrrec a canvi del sacrifici de presentar-se de cap de llista a un municipi on no podien guanyar. Ho vaig argumentar per llevar validesa a un informe que es pretenia tècnic i era polític. El PSOE es va agafar a roda del meu argument. Les actes dels plens ho confirmen. Al cap i a la fi, anaven justos de discurs, si tenim present que ells havien proposat partir el parc amb una via fèrria. Ara el PSOE fa el mateix que el PP. Aquells usaven un document polític per a justificar incomplir la llei. El PSOE per incomplir la llei, i el seu programa, que també és el nostre.

Em molesta especialment que "fuentes del partido socialista" consideren que la pressió per fer complir el Pacte del Grau, que ells van signar com nosaltres i CSenM, és una cortina de fum per tapar els irracionals atacs judicials del PP. D'entrada perquè no hauria de caldre pressionar-los per a fer-los complir el programa; i també perquè l'estratègia política del PSOE dóna ales al PP. Supose que el socialisme espera treure algun redit electoral dels atacs populars a Compromís.

El PSOE és un partit profundament antifranquista, no els hi he de donar cap lliçó jo, per tant, estem davant d'una qüestió de tactisme, de vertigen davant les eleccions. Hi ha por a l'anunciada querella de l'Asociación de Abogados Cristianos contra l'alcaldessa. Des del respecte que li tinc a la meua alcaldessa, he de fer-li una pública reflexió. No arribar a unes eleccions amb una imputació, no depén només del que una persona fa, pot dependre també d'allò que no fa. I sobretot, d'allò que altres decideixen fer. No es pot governar atenent al xantatge dels radicals i els intolerants. Ni s'ha de governar contra el programa de govern. I d'altra banda, «querellada», no és «encausada».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!