L'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I (UJI) han impulsat el projecte «Musiquem», una iniciativa educativa que es desenvoluparà al Mestre Canòs i consistix a dotar al centre d'instruments de corda (violins i violoncels) i espais perquè els més xicotets puguen apropar-se a la pràctica musical. La idea sorgix a partir de la creació d'un nou grup de recerca de l'UJI denominat Art, Educació i Societat (Edarso) on es van fusionar investigadors del camp de la Pedagogia i de l'Educació Musical. Este nou context va facilitar la gestació de diversos projectes sobre esta temàtica amb diferents orientacions pedagògiques i investigadores. «És una iniciativa que naix de la ferma convicció de la necessitat d'oferir possibilitats per al desenvolupament de les competències artístiques a totes les persones. Però, al mateix temps, ve motivada pel convenciment que és necessari qüestionar contínuament el rol de l'educació artística, ja que únicament d'esta manera podem avançar cap a una educació holística que capacite a les persones per a viure i conviure al segle XXI», argumenten el professor i la professora responsables del projecte, Alberto Cabedo i Lidón Moliner.

Un dels majors reptes que presenta l'educació musical actual és el d'integrar la diversitat cultural i musical a la qual s'enfronten els docents. Tal com expliquen Cabedo i Moliner, «cal no perdre de vista la necessitat que l'educació musical se centre a facilitar el coneixement sobre la música, la pràctica musical i l'escolta musical activa. Però també és important promoure experiències en les quals la música siga un element d'inclusió cap a la diversitat, i permeta fomentar la millora de la convivència». Al mateix temps, es busca que la música siga una eina per a la vinculació de l'escola amb la comunitat que l'envolta.

«Musiquem!» permet oferir recursos als nens i nenes per tal de contribuir al desenvolupament de les competències socials, comunicatives i relacionals. Es tracta, per tant, d'articular la pràctica musical i l'educació en valors, fomentant la connexió amb la comunitat escolar i la realitat que envolta al centre.

Per a això, «Musiquem!» consistix en la formació d'una orquestra instrumental escolar en la qual participe l'estudiantat del CEIP Mestre Canòs Sanmartín de Castelló a partir de la pràctica d'instruments musicals (violins i violoncels) a través d'un treball conjunt entre els mestres i amb músics especialistes en els instruments. Mitjançant la formació de conjunts instrumentals a les escoles «fomentem la democratització de la pràctica artística-musical en espais on no totes les persones poden adquirir estos coneixements i experiències», apunta Moliner. També s'impulsen les possibilitats de participació activa del centre, amb la comunitat, amb membres d'altres realitats diverses, així com la visibilitat de les potencialitats de col·lectius mitjançant el treball comunitari en espais de pràctica musical compartida.

Pel que fa als objectius concrets del projecte, Moliner i Cabedo destaquen fomentar la formació musical de l'estudiantat de 3r a 5é del Mestre Canòs a partir de la pràctica d'instruments musicals. A més a més de promoure l'expressió artística, el desenvolupament d'habilitats socials, comunicatives i relacionals per mitjà de la pràctica orquestral. D'altra banda, es vol impulsar la formació docent a partir del treball col·laboratiu amb artistes residents dintre de les mateixes aules.

Un altre dels objectius és el d'afavorir la participació comunitària en els projectes escolars, generant llaços col·laboratius entre l'escola i el seu entorn (barri), i per això la metodologia que utilitzem és la d'Aprenentatge Servei.

El projecte, es desenvolupa en tres aules del CEIP Mestre Canòs i atén al voltant de seixanta alumnes de 3r, 4t i 5é de primària amb edats compreses entre els vuit i els onze anys.

L'equip «Musiquem!» és interdisciplinari i inclou tant a un equip docent de l'escola, Lidón, África, Xavi, Juanjo i altres com a l'equip de l'UJI que també té un caràcter interdisciplinari que va des de persones que treballem sobre APS, Educació Musical, Expressió corporal, Pedagogia... com ara Óscar, Xusa, Roberto, Emi, Cristina, Alberto o Lidón, entre d'altres. Pròximament se signarà un conveni entre l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I per tal de donar suport logístic i econòmic a l'experiència pedagògica.