?

L'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R) de la Generalitat ha restaurat el Llibre de Privilegis de Felipe V de l'Arxiu Municipal de Carcaixent, un dels documents més importants de la història local que recopila les concessions que va atorgar el monarca Felip V a aquesta localitat en el segle XVIII per a agrair-li la seua adhesió i fidelitat en la Guerra de Successió.

La importància d'aquest document i el seu delicat estat de conservació pels danys ocasionats durant un incendi en 1911 i, sobretot, per les conseqüències de les inundacions de 1982, feien necessària la seua restauració, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament i la Generalitat, a través del IVC+R, segons va informar el Consell en un comunicat.

La vila de Carcaixent va recolzar des de 1707 la causa del monarca de la Casa de Borbó durant la citada contesa, posicionant-se en contra del seu adversari, l'Arxiduc Carles d'Àustria. De fet va ser una de les primeres poblacions valencianes en prestar-li la seua col·laboració. Una vegada acabada la guerra, el nou rei va prendre possessió com Felip V, iniciant la dinastia dels Borbó en la corona espanyola. En agraïment, va donar gràcies i beneficis a les ciutats i viles que li havien ajudat, com és el cas de Carcaixent. Els Privilegis que el nou rei li va concedir en 1708 van ser, entre d'altres, el poder celebrar una fira franca durant una setmana, a partir del dia 24 d'agost, la separació de la jurisdicció de la ciutat de Xátiva i, a més, li va annexionar la població de Vilanova de Castelló, que va passar a denominar-se durant un temps Castelló de Carcaixent.

El llibre es conserva en l'Arxiu Municipal de Carcaixent i és una compilació de documents manuscrits en llengua castellana. En el seu interior alterna quadernets en pergamí amb quaderns en paper, formant un total de 34 folis. Tot ell està enquadernat en pell amb decoració gofrada en or i del que pengen quatre segells reals.

Més de 400 anys d'autogovern

Ahir, 11 de març, Carcaixent va celebrar també una nova edició de la festa cívica, commemoració del seu autogovern i independència respecte de la ciutat d'Alzira, vila de la qual depenia administrativament fins 1576. Aquell any el Rey Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d'Universitat. Esta concessió va ser l'inici d'un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins: la concessió del privilegi de Vila Reial, esdeveniment que obria les portes a l'autogovern a través de l'exercici de la Jurisdicció Suprema.

Com en les edicions anteriors, dins de l'acte va tenir lloc una intervenció especialitzada, sobre aspectes relacionats amb la cultura, història i tradicions de Carcaixent. Així, diversos ponents han parlat ja d'aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l'escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del Rei En Jaume I El Conqueridor i de l'arabista En Julià Ribera i Tarragó.