Els nous equilibris polítics creats amb els nous temps de mobilització ciutadana han provocat l'aparició de nous interlocutors. Si la història contemporània valenciana havia sigut injusta amb algun personatge polític eixe ha sigut, sens dubte, Josep Lluís Albinyana i Olmos. El primer president del Consell Preautonòmic restà durant dècades en silenci quasi absolut (dedicat a la seua carrera professional dins la justícia) fins que el periodista de Levante-EMV y doctor en Història Carles Senso el «repescà» per parlar a J osep Lluís Albinyana, un president sense País, un volum publicat per El Petit Editor de Cullera que es presentarà el dissabte a les 12 hores en la Biblioteca Municipal de Benigànim, en el Parc de la Beata.

Una hora atípica per a un acte extraordinari amb un personatge que sembla amb moltes asseveracions per dir. Per primera vegada, amb la deguda profunditat, relata el seu pas per la política valenciana i espanyola i els secrets i els i les protagonistes d'uns anys setanta claus en la configuració de l'autonomia. Després de més de vint hores d'entrevistes amb l'expresident, Senso va escriure durant anys un volum en el que Albinyana esbudella les institucions en les quals es va configurar el País per a mostrar, des de la seua mirada sempre lúcida i punxant, les entranyes d'un període sobre el qual segueixen existint massa intencionats silencis.

S'obri al llibre una espècie de tomba egípcia de la política valenciana per a mostrar a un analista vital que va veure sucumbir la seua carrera al capdavant de les institucions per les lluites intestines d'un socialisme abandonat al pragmatisme i víctima d'una confrontació partidista amanida amb agressions físiques i verbals, manipulació informativa i ingerències internacionals. Presentarà l'acte, que comptarà amb Albinyana i Senso, el president del col·lectiu cultural El Ganxo, Hèctor Soler.

Albinyana fou el primer president del Consell. Compta amb una extensa trajectòria com a jurista. Com advocat va exercir amb un rellevant paper en la defensa jurídica d'encausats pel franquisme i després com magistrat en diverses jurisdiccions de naturalesa penal en Castelló, Barcelona i València. Ha treballat també com expert internacional en reformes del sector de la justícia en programes d'ajuda.