La Font de la Figuera és un xicotet municipi de la Costera, porta d'entrada a terres valencianes. La història democràtica d'este poble ha tingut dos moments de màxima confrontació social: el primer, entre juny de 1995 i febrer de 1998; i el segon, si més no, en estos últims anys, i tots dos amb una figura polèmica, Mª José Penadés. El primer va acabar amb la seua eixida de l'alcaldia amb una moció de censura promoguda pels seus propis regidors. I que cadascú valore el que vulga. El segon, esta legislatura. I alguns voldríem entendre-la, intentant esbrinar: "què li passa pel cap". A tots ens podria resultar frustrant intentar ser "algo" i no aconseguir-ho. El problema està quan s'oblida que la democràcia radica en el diàleg, i que cal ser conscient que eixa opció ja existeix pel simple fet de presentar-nos, com és lògic, davant d'altres candidatures.

He de reconèixer que, personalment, el tàndem Mª José Penadés- Elio Cabanes em motiva. I no només per demostrar, encara més, tot el que estem treballant des del Govern Municipal i des d'esta alcaldia; sinó també, a l'àmbit personal, perquè tinc més clar quin tipus de persona no vull ser, ni quin amb tipus de societat vull deixar al meu poble, el dia que decidisca abandonar la política municipal. I eixe dia no el decidirà el "tàndem", ni per esgotament ni per difamació (com des de fa mesos intenten a marxes forçades). Eixe dia serà quan, o bé jo, o bé el col·lectiu de Compromís, o bé el poble, ho decidim.

Dijous passat al plenari ordinari tinguérem un exemple més de les seues maneres. Ella amb el seu "tercer grau", com la jutgessa que es creu ser, garant de l'única veritat absoluta: la seua. Fins i tot demanant-me que, com a alcalde prevarique i afavorisca a un veí que ha estat denunciat per una suposada "irregularitat urbanística i mediambiental". Una vegada més, ha utilitzat la seua doble vara de mesurar, considerant que "als seus" no se'ls ha de denunciar, facen el que facen, però a la resta "ni aigua", com ja li deia en temps a Rus a la Diputació, segons contava una ex regidora del PP. Esta legislatura ha demostrat que, el que no pot aconseguir des de la política, el diàleg, ho intentarà aconseguir com siga.

Ell, desorientat, amb acusacions impròpies de la persona cabal que alguns pensàvem que podria ser, ens acusa fins i tot "d'enriquiment il·lícit", sense més proves ni arguments que "enxufar" el ventilador de la brutícia, i amb la idea clara que: "difama, que algo quedarà". I demostrant la falta de cordura que, tant el PP de la Font com l'oposició responsable d'un poble, necessita.

L'estratègia de socarrar-ho tot, li coste el que li coste a la Font de la Figuera, i a la persona que està al capdavant de l'ajuntament. Per a després, si sona la flauta, arribar el "tàndem" a traure-li profit, és d'una irresponsabilitat absoluta, que sobrepassa qualsevol límit de la decència personal i humana, i que demostra que per a ells en política "tot val". I no, no només la immensa majoria de la societat pensem que en política no tot pot valdre, sinó que considerem que els límits ètics, personals i socials haurien d'estar molt més clars i respectats. D'esta manera serem exemple de la societat respectuosa i oberta a la diversitat que volem ser, i tal vegada així començarem a demostrar que les persones que estem en política, estem ací per contribuir a la millora de la nostra societat, i la paraula "política" passarà a entendre's com "la forma de treballar, des de diferents punts de vista, per la millora de la vida de les persones". I a més cal que dins d'eixa definició hi entren també que totes les persones: polítics, tècnics, funcionaris, periodistes, jutges, policies, etc. Està clar que també, ens podem equivocar i que, com deia el poeta Alexander Pope: "errar és humà, perdonar és diví i rectificar és de savis".

Amb eixa premissa, encara que sabem que als pròxims mesos la seua campanya de desprestigi personal i política hi augmentarà, i tenint clar que la millor resposta a la confrontació és la gestió, mantindré com a fonaments clars que: he estat, estic i estaré per seguir treballant de valent, des de la constància, la predisposició a escoltar diferents visions, i sent conscient que hem de sumar sempre per seguir millorant el futur de la Font de la Figuera, i de les persones que vivim i volem conviure ací i en pau.

Amb este desig i amb esta intenció puc anunciar-vos que presentaré la meua candidatura per encapçalar la llista de Compromís el proper diumenge 26 de maig a les eleccions municipals. El futur està en les nostres mans, i la suma de propostes i persones de diferents àmbits, famílies i sensibilitats faran de la cordialitat, la nostra forma de fer. Eixe és l'estendard del progressisme valencianista al primer poble valencià entrant per Almansa.