Síguenos en redes sociales:

La "Virgen del caballero de Montesa", cent anys al Museo del Prado

La Casa de la Cultura de Montesa acull demà una conferència d’Isidre Puig, professor de la UPV, al voltant de l’obra

Demà dissabte a les 19:30 hores, a la Casa de la Cultura de Montesa, el doctor Isidre Puig Sanchis, professor de la Universitat Politècnica de València, pronunciarà una conferència al voltant de la taula que conserva el Museo del Prado titulada Virgen del caballero de Montesa, que va ingressar en la pinacoteca fa enguany cent anys justos. L’acte el patrocina la regidoria de Cultura, doncs la mateixa corporació municipal de Montesa del 1920 va col·laborar en l’adquisició de la peça per a que formara part de les col·leccions del museu.

L’obra que coneixem hui amb el nom de Virgen del caballero de Montesa és un quadre sobre taula, pintat a l’oli, de 102 x 96 cm. Presenta la Mare de Déu amb el Xiquet, flanquejada per sant Benet i sant Bernat, i un donant, un cavaller de Montesa agenollat que la crítica identifica amb fra Lluís Despuig, mestre de l’Orde i virrei de València mort el 1482.

Es considera el seu autor l’italià Paolo de San Leocadio, un dels qui va pintar els famosos frescos del presbiteri de la catedral de València. I pel que fa a la procedència, l’encàrrec es va fer per a l’església parroquial de Montesa, segurament formant part d’algun retaule, segons escriu a l’efecte la professora Mercedes Gómez-Ferrer a partir de documentació d’arxiu.

Passat el temps i no sabem com, la taula en qüestió aparegué al segle XIX, en mans dels ducs d’Osuna, un parent dels quals, amb problemes econòmics, va pagar els honoraris del seu metge regalant-li el quadre. Després de passar per més persones, es va interessar el Museo del Prado, que va obrir una subscripció popular per a la seua compra.

La xifra que es va pagar al propietari per aquell quadre va ser elevadíssima, cent-mil pessetes, de les quals deu-mil les va posar el venedor mateix. En l’adquisició hi ha donatius del rei Alfonso XIII, dels cavallers de Montesa en l’època, de Niceto Alcalá Zamora –més tard, primer president de la II República espanyola–, i de l’Ajuntament de Montesa, que al remat aportà 25 pessetes, ara fa cent anys.

Pulsa para ver más contenido para ti