09 de junio de 2010
09.06.2010

Albi, més que un poeta

09.06.2010 | 02:00

Jesús Hughet

F
arà uns anys, amb motiu de la publicació del seu únic poemari en valencià, Pepe Albi em va demanar que fera la presentació del llibre en la seua estimada Xàbia. Per a mi va ser una satisfacció especial, en primer lloc perquè era un referent en la literatura valenciana dels anys cinquanta i seixanta, i també per la possibilitat de passar una llarga estona parlant amb una de les persones que més i millor coneixia el quefer poètic. Mitjançant uns amics vaig poder fer-me amb una part modesta de la correspondència que es va creuar amb Joan Fuster i descobrir a les possiblement dos personalitats literàries més transcendents del nostre país.
"Verbo" va significar la primera finestra potent i cabdal dels nous vents poètics, literaris en general, en l'esquifida societat valenciana d'una massa llarga postguerra. I si Fuster posteriorment es convertí en guia i director del redreçament en llengua pròpia, Albi es refermà en la condició de poeta fidel i allunyat dels aldarulls i rebulls d'una faràndula literària que més enllà de la pròpia obra només persegueix reconeixement públic. Albi és l'antítesi d'aquells que supediten creació a canongies socials (canongies sempre molt ben pagades). Per això quan en 2003 el Consell Valencià de Cultura va editar la seua "Antología Poética", a cura de Jaime Rosa, vaig pensar que no solament publicàvem un llibre rellevant sinó es feia justícia a la tasca d'un autor preeminent i a un home bo que dedicà esforç, salut i diners a la funció més digna que hom pot desitjar: oferir amb la poesia el millor de l'èsser.
Pepe Albi va escriure alguns dels més impressionants poemes amorosos que mai s'han escrit en aquestes terres en castellà, però també alguns dels versos més lúcids, en qualsevol llengua, que ha gestat un valencià. Avui ens ha deixat, per això vull recordar com ell ens va dir: "Y tu luz pudo entrar a borbotones / maravillosamente clara. / Y ahora tu voz se ha roto, / y el mundo es una pobre, una contagiosa conjetura".

Secretari del Consell Valencià de Cultura

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine