?

El musicòleg Jordi Savall va presentar ahir davant un nombrós públic el seu treball sobre la música dels Borja a la Seu de Gandia amb un concert que es repetirà demà, 6 de gener. El músic català va estar acompanyat per la Capella Reial de Catalunya i el grup Hespérion XXI. Gandia ja viu submergida de manera oficial en l'Any Borja del V Centenari del Naixement del seu patró, Francesc de Borja. I aquest començament d'any no podia ser més trepidant. El concert, titulat "La música en el temps de Sant Francesc de Borja", tenia les localitats exhaurides des de fa dies.

Aquesta creació musical de Savall, creada especialment per a Gandia, va ser un dels primers actes oficials del Centenari per la importància de la peça i del seu compositor, un musicòleg i director d'orquestra de reconegut prestigi mundial. Les peces conformaran la banda sonora del V Centenari i seran representades, durant aquest any, a Barcelona i a Roma, dos punts on també es realitzen actes dedicats a Francesc de Borja.

El motiu de que Gandia encomanara aquesta tasca a Savall era per comptar amb un dels màxims especialistes actuals en música del Renaixement, l'època de Francesc de Borja. Així, a 2007, Gandia signà un conveni amb Savall per tal que recuperara la música que s'escoltava a l'època del seu patró a partir d'algunes partitures musicals que es van trobar.

Ara, dos anys després, Savall presenta el resultat del seu treball amb aquest concert, i ho farà acompanyat per la Capella Reial de Catalunya i pel grup Hespérion XXI, creats per ell mateix. Més avant, aquest treball estarà a l'abast de tots amb l'edició d'un llibre-CD i un reportatge documental.

Especialista en música antiga, Jordi Savall va néixer a Igualada fa ara 69 anys. La seua formació musical va de Barcelona a Suïssa. Va ser allí, a l'Schola Cantorum Basiliensis, on va començar a especialitzar-se en música antiga recuperant la viola de gamba. Savall ha dirigit l'Orquestra Simfònica de la Fundació Calouste Gulbenkian, l'Orquestra Camerata de Salzburg, la Wiener Kammerorchester i la Philarmonia Baroque Orchestra de San Francisco.