?

La Taula de Filologia Valenciana va organitzar a Tavernes de la Valldigna la III Jornada sobre el valencià" amb l'objectiu de consolidar un ensenyament del valencià més basat en les estructures fonamentals de l'idioma, que són sensiblement diferents de les que té el castellà i d'e col·laborar en l'augment de l'ús social de la nostra llengua.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i Caixa Popular van donar dos premis. El de l'AVL -dedicat a Joaquim Garcia Girona, del Maestrat- va correspondre al treball ¿És superior l'educació superior?, crític davant del procés de Bolonya de J. L. González Geraldo, pedagog d'Albacete en la Universitat de Castilla-la Manxa. L'autor posa la convergència educativa europea dins dels principis de l'humananisme i critica el corporativisme i la falta d'implicació social de molts professors.

El premi de Caixa Popular -homenatge a Jordi Valor, d'Alcoi- va ser concedit al treball de M.C. Barcos (Museu de l'Horta, Almàssera), que reflexiona sobre quines maneres d'ensenyar el valencià han facilitat el seu aprenentatge -la seua llengua materna ha sigut el castellà- i quines altres maneres dificultaven el procés d'identificar-se com a valenciana i assimilar el valencià.

En la resta dels treballs presentats, en destaquen cinc de pegagogia. Josep Vicent Cabrera (professor de valencià del Campello) reduïa un trio que cap docent sap per a què aprofita (oracions substantives, adverbials i adjectives) a una dualitat simple (dins de les oracions subordinades, hi ha una classe especial, les oracions relatives o adjectives). Quique Moreno Baldovímostrava que un manual de batxillerat donava una informació marginal i incompresible sobre la flexió verbal, en compte de descriure quines són les estructures dels verbs valencians. Maite Amat (Universitat Politècnica i Universitat Catòlica) parlà sobre "els reptes i els entrebancs d'un docent de valencià en secundària". Pura Santacreu (professora de valencià d'Alzira) i Estefania Grau (becària de l'AVL) oferiren una pàgina web per a treballar en classe les Cròniques dels reis valencians. Antoni López (Universitat de València) mostrava com d'estructurada estava una obra (Lo juí de Paris) d'un gran escriptor valencià clàssic, Roís de Corella. Germà Llorca (Universitat de València) mostrava una manera original per a aconseguir que un escriptor reflexiu veja el seu treball en forma de llibre. Leo Giménez i Jordi Giménez (tècnics lingüístics d'Alzira i de Petrer) presentaren les aportacions de Ferrer Pastor al model lingüístic valencià.