Una desena d’actors i actrius recorreran enguany 15 localitats per a posar sobre l’escenari arreu del territori valencià la visió més crítica i mordaç de la realitat europea actual, greument ferida per les crisis sanitària i climàtica. Amb este objectiu, Escena Erasmus de la Universitat de València arranca la gira de ‘Les Europes Menudes 2020’, un programa que s’ha adaptat als nous temps que corren per tal que el teatre arribe a tots els racons d’Europa.

El programa arrancarà dissabte 17 d’octubre a Bellreguard (La Safor), amb l’estrena de l’obra ‘El show del nou món’, escrita pel dramaturg Daniel Tormo, amb direcció d’Anna Marí, a la Casa de la Cultura (20 hores). Durant este mes itinerarà a Barx (Valldigna-La Safor), dia 18, i Villar del Arzobispo (La Serranía), dia 31. En novembre, anirà a Rafelcofer (La Safor), dia 8; Tavernes de la Valldigna (Valldigna-La Safor), dia 20; Massalfassar (L’Horta Nord), dia 21; Gátova (El Camp de Túria), dia 22; Algar de Palància (La Baronia-Camp de Morvedre), dia 28; i Navarrés (La Canal de Navarrés), dia 29. En desembre, es podrà veure a Faura (El Camp de Morvedre), dia 4; Torrebaja (El Rincón d’Ademuz), dia 5; Quatretonda (La Vall d’Albaida), dia 6; València (L’Horta), dies 9 i 10; Alfarrasí (La Vall d’Albaida), dia 12; i la cloenda serà a Ènguera (La Canal de Navarrés), el dia 13.

‘El show del nou món’ està protagonitzat per una companyia de còmics amb noms d’animals que ha muntat un «presumpte» espectacle de varietats per a parlar del nou món en el qual està submergida la societat actual; però esta companyia patix l’absència de dos dels seus components més importants, cosa que afegix un problema a la ja de per si caòtica organització de les escenes i significats.

Esta és la sinopsi de l’obra, amb un text «escrit des de l’humor i la distància, com a un intent de comprensió del món que vivim i del que ens està succeint com a espècie, i al mateix temps pretén ser un homenatge als còmics que es van dedicar a alegrar la vida dels altres; cosa que ara se’ns fa molt necessari», ha apuntat la directora de l’espectacle, Anna Marí.

La gira 2020 ha estat presentada este dijous al pati de la Beneficència, en un acte presidit pel diputat de Cultura, Xavier Rius, a qui han acompanyat, a més dels alcaldes dels municipis receptors, els vicerectors de la Universitat de València Antonio Ariño i Carles Padilla, i el codirector del projecte teatral europeu Escena Erasmus, Josep Valero.

El vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, en referència a la importància de mantindre actiu el projecte de ‘Les Europes Menudes’, ha recordat, precisament, que «el fet que la cultura crítica estiga viva és, en gran mesura, responsabilitat del teatre ambulant», una iniciativa de trajectòria secular encetada en temps de la República per García Lorca o Casona. I ha afegit: «Si no fem memòria del passat és molt difícil construir el futur; i vosaltres –ha dit adreçant-se als actors i actrius d’Escena Erasmus– aneu a fer memòria als pobles amb la Gira. En els temps que estem vivint, més que mai hem de treballar per la cultura, i per una societat cívica i solidària, només així contribuirem a la construcció del futur d’Europa».