«Si bé la democràcia pot retardar-se a vegades, no se la pot reprimir permanentment». La insurrecció colpista del 6 de gener contra el Capitoli va projectar al món la profunda fractura que recorre els Estats Units.

Una divisió que va servir per a inspirar Amanda Gorman, la jove poetessa de 22 anys que amb els seus emocionants versos va posar el primer punt de sutura al país i va aconseguir eclipsar, per uns moments, la cerimònia d’inauguració de la presidència de Joe Biden.

Autodescrita com «una xica negra flaca, descendent d’esclaus, criada per una mare soltera» que es troba «recitant» davant un president, Gorman s’ha convertit en qüestió d’hores en una estrella global. El seu llibre de poemes, titulat The hill we climb (El turó que pugem), amb referència a la seu del Congrés assaltada pels partidaris del ja expresident Trump, s’ha convertit en el llibre més venut a Amazon i el seu compte de Twitter ha passat a sumar més d’1,2 milions de seguidors.

Amb una veu tranquil·la i delicats gestos, la poetessa establerta a Los Angeles va retratar un país sota l’amenaça d’«una força que destruirà la nostra nació, en lloc de compartir-la», fent una bonica crida a la unitat.

El pes de la infància

Com Biden, Gorman va patir tartamudeig de menuda, una cosa que va afectar la seua infància, però que també la va motivar a començar a escriure. Dimecres, tot això va desaparéixer. «Ha estat el que serà un dels moments més importants de la meua carrera. Era com si mirés d’escalar una muntanya d’una sola vegada; sentia que m’estava a punt de desmaiar», diu al The New York Times.

Només cinc grans noms més de la poesia -com Robert Frost i Maya Angelou- ja havien recitat els seus versos en una inauguració presidencial, però mai no ho havia fet ningú tan jove. Les escales del Capitoli, que dues setmanes enrere eren trepitjades per supremacistes blancs i conspiracionistes, van servir de podi per a la projecció internacional de Gorman, però el seu nom ja era conegut en els cercles literaris.

Amb només 16 anys, Gorman va guanyar el seu primer premi de poesia i, amb 19, va rebre el títol de ‘Millor poeta jove’ dels EUA. Aleshores, estudiava Sociologia a la Universitat de Harvard. Un vídeo seu recitant a la biblioteca va captar l’atenció de Jill Biden, dona de Biden, que la va elegir per a la inauguració presidencial.