‘Swing, swing, swing’ aplega les històries de jazz i rebel·lia de Jordi Martí-Rueda

L’historiador i escriptor de ‘Brigadistes. Vides per la llibertat’ Jordi Martí-Rueda, és l’autor de l’última llavor de l’editorial valenciana Sembra Llibres, ‘Swing, swing, swing’, una obra que ofereix un mosaic de relats entrellaçats que evidencien que el swing i el lindy-hop van ser molt més que una música i un ball.

Gèneres musicals nascuts a la fi del segle XIX als Estats Units, que es va expandir ràpidament de manera global al llarg del segle XX. Una identitat musical molt complexa que no pot ser delimitada amb facilitat.

A través d’un viatge apassionant que ens transporta a Louisiana, Nova York, Chicago, la França ocupada o l’Alemanya nazi, l’autor fa reviure històries extraordinàries dels homes i les dones que van revolucionar les pistes de ball mentre desafiaven el racisme, el feixisme i el masclisme.

Quan a Louis Armstrong (Nova Orleans, 1901-Nova York, 1971) li van posar una corneta a les mans perquè despertés tot l’orfenat, amb la primera nota va entendre que havia nascut per ser músic. Ella Fitzgerald (Newport News, 1917-Beverly Hills, 1996) vivia al carrer, vestia parracs i duia sabates d’home, però es va jurar que un dia faria seus els escenaris.

En plena allau de repressió racista, el veïnat de Harlem va ser capaç d’inventar el ball més excitant dels anys trenta. Als camps de concentració nazis, hi havia joves que cantaven swing a mitja veu per sobreviure dia a dia. Aquests són alguns dels temes que es desenvolupen als vint-i-sis relats curts (un per cada lletra de l’abecedari) a través dels quals l’autor ens parla de les vides de jazz, rebel·lia i ball que ens han ensenyat com obrir escletxes d’esperança en temps de foscor.

Memòria històrica

Jordi Martí-Rueda és escriptor i historiador. El 2014 va publicar ‘Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil’ (Pagès), que va meréixer el premi Liberisliber de no-ficció 2015 i es va traduir al castellà com a ‘Cinco rebeldes’ (Milenio). El 2020 va publicar ‘Brigadistes. Vides per la llibertat’ (Tigre de Paper), un recull de seixanta relats escrits des de l’emoció i el compromís. Ha treballat en el sector editorial i en diversos projectes de memòria històrica, i actualment ho fa a la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.