"El triangle de la tristesa" de Ruben Östlund tanca la Filmoteca d'Estiu de 2023

És la guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes de 2022

La pel·lícula és una crítica al món de la moda i els rics.

La pel·lícula és una crítica al món de la moda i els rics.

Levante-EMV

La pel·lícula 'El triangle de la tristesa' (2022), de Ruben Östlund, guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes (França), tirarà el tancament a les projeccions de la present edició de la Filmoteca d’Estiu este dijous, a les 22.30 hores, als jardins del Palau de la Música de València.

La pel·lícula té una duració de 147 minuts, es projectarà en versió original amb subtítols en valencià i podrà veure’s de nou en el mateix horari el divendres 1 i el dissabte 2 de setembre, com a última projecció de la Filmoteca d’Estiu.

De les onze pel·lícules que han conformat la programació en la Filmoteca, quatre s’han projectat en versió original amb subtítols en valencià, com esta última. Són 'Alicia a les ciutats', 'Una dona a París', 'El lladre de bicicletes' i 'El triangle de la tristesa', amb la qual es tanca esta edició de 2023.

El 'triangle de la tristesa' (2022) és una comèdia d’humor negre, escrita i dirigida per Ruben Östlund i protagonitzada per Harris Dickinson, Charlbi Dean i Woody Harrelson. És l’última pel·lícula que va protagonitzar l’actriu sud-africana Charlbi Dean abans de la seua mort a l’agost de 2022 a causa d’una infecció.

Convidats en un creuer de luxe, una parella de models són els únics passatgers de classe mitjana entre la resta, que són milionaris. Una tempestat invertix les jerarquies quan els deixa encallats en una illa deserta al costat d’un grup de rics i una dona filipina del servei de neteja.

Sàtira salvatge

La primera producció rodada en anglés del director suec és una sàtira salvatge sobre el món de la moda i dels multimilionaris que se sustenta en l’aparença com a capital i en la bellesa com a moneda de canvi.

Segons Östlund, el títol fa referència a un terme utilitzat per cirurgians plàstics per a descriure l’arruga de preocupació que es forma entre les celles i que pot fer-se desaparéixer en 15 minuts amb una aplicació de botox.

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques amb passos estrets recuperats per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Estes projeccions servixen per a recordar «la missió essencial de l’arxiu de la Filmoteca Valenciana: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva».

La projecció s’inicia a les 22:30 hores i la taquilla s’obri a les 21:30 hores. L’entrada general val 3,50 euros i pot adquirir-se en línia.