Lairó publica el videoclip 'Amanida d'hortalisses', un cant per salvaguardar l'horta

La formació valenciana de folk tradicional i música familiar presenta el segon senzill propi després de diverses actuacions en directe

Lairó és una nova formació valenciana que aposta pel folk tradicional

Lairó és una nova formació valenciana que aposta pel folk tradicional / L-EMV

R. S.

Lairó és una nova formació musical de València de folk tradicional, cançons d'arrel i música familiar. El sextet, format majoritàriament per mestres de música i músics, acaba de publicar el videoclip "Amanida d'hortalisses", un senzill propi que com expliquen els seus membres “és un cant per lloar el treball de llauradors i llauradores i, principalment, salvaguardar l'horta”. Composicions pròpies i arranjaments de peces del nostre folklore i de diversos territoris europeus formen el repertori habitual de la formació, que inclouen danses i balls que ensenyen al públic durant les actuacions.

Lairó es va formar en 2022 a València, però fins a l'any passat el projecte no va agafar velocitat de creuer, amb el llançament del seu primer senzill, "El ball del saltiró". Després de presentar el projecte a la fira Trovam, la formació ha començat a rodar amb el seu espectacle, la missió del qual "és fer cantar, tocar i ballar" a totes les persones que s'acosten a les actuacions, com recentment va comprovar el públic assistent a la Trobada de València o l'entrega de premis de Col·lectiu l'Ullal en Catarroja.

"Amanida d'hortalisses" és una cançó composta per María López i Xelo Rodríguez, dues de les sis integrants de Lairó. Davant les contínues agressions que pateix aquest sistema agrari mil·lenari, la cançó parla de manera didàctica del treball de llauradors i llauradores, del perill del negoci especulador que l'amenaça i de la necessitat que la societat civil reclame i lluite per la seua protecció.

L'espectacle de Lairó en la pasada Trobada de València

L'espectacle de Lairó en la pasada Trobada de València / L-EMV

Lairó està formada per mestres de música, mestres de ball folk i músics, entusiastes de la seua professió que després de més de dues dècades d'experiència a les aules i als escenaris tenen ganes d'eixir al carrer i contagiar al públic de qualsevol condició de la seua música. Xelo Rodríguez, David Reig, María López, Anna Ferrer, Empar Doménech i Josep Bartual són Lairó.

La formació aposta per instrumentació tradicional i moderna, per tant, poden sonar flautes, teclats, postisses, panderetes, panderos, guitarró, guitarres elèctriques, acústiques, baix o bateria.