El Parc Natural de la Serra Calderona s'ha posat tan de moda els caps de setmana i els festius que els cotxes aparcats per qualsevol costat s'han convertit en una constant. Aquest fet ha obligat la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a buscar-hi una solució conjunta amb els ajuntaments.

El president de la Junta Rectora del parc natural, Guillem Domingo, ha instat els alcaldes dels municipis afectats a reunir-se, amb l'objectiu que exposen els problemes i hi aporten possibles solucions. «Volem conéixer el seu punt de vista i també les possibles, idees o alternatives que estudien per a donar resposta a aquesta situació», afirmava en declaracions a Levante-EMV.

De moment, es desconeix la data d'aquesta reunió, ja que hi ha certes reticències entre alguns mandataris a mantindre una reunió de manera presencial, atés l'estat de la pandèmia.

Domingo avançava que la secretària autonòmica, Paula Tuzón, ja ha anunciat que es treballa en una ordre per a regular els accessos al parc des de diferents poblacions, entre les quals hi ha Estivella, Albalat, Gilet, Serra i Segart, principalment. 

A més dels mandataris, a la reunió es preveu que assistisquen representants de la Diputació, ja que molts dels accessos i de les carreteres són competència de l'ens provincial. 

El president de la Junta Rectora reconeixia que «no serà fàcil»; un missatge que ja anticipava fa unes setmanes en aquest periòdic l'alcalde de Gilet , Salva Costa, que posava sobre la taula la impossibilitat d'habilitar més zones d'aparcament, ateses les limitació d'ús i la protecció del parc. 

Aquesta conjuntura obligarà a buscar alternatives entre totes les parts afectades, encara que, segons ha pogut conéixer aquest diari, no es descarta la limitació d'aforament en aquest espai natural.

El problema es va evidenciar especialment el passat pont d'octubre, quan els voltants del parc des d'alguns municipis com Estivella, Serra, Segart o Gilet se saturaven de cotxes, la qual cosa impedia la circulació en alguns carrers. Els veïns també es van queixar davant de la impossibilitat d'entrar a les seues cases, ja que a la seua porta hi havia vehicles estacionats de turistes àvids de pujar al Garbí i a altres paratges. 

No obstant això, el principal temor per a alguns alcaldes són els problemes d'evacuació que puguen produir-se en cas d'incendi, en estar col·lapsats alguns accessos.

El col·lapse de cotxes acaba amb multes a Gilet

La saturació i el col·lapse de vehicles que pateix l'àrea recreativa de Sant Esperit de Gilet i els voltants al Drac de la Calderona s'han saldat ja amb la imposició de multes als vehicles mal aparcats. «La gent estaciona on li dona la gana i això ens genera molts problemes tant d'accessos com circulatoris, a més d'obstaculitzar les eixides en cas d'evacuació per incendis», lamentava l'alcalde, Salva Costa. D'altra banda, s'ha intensificat la presència policial en la zona i l'aparcament de Sant Esperit ha tornat a ser de pagament.

Alternativa a la romeria al Garbí 

La pandèmia ha obligat a anul·lar la romeria al Garbí que sempre se celebra el quart diumenge d'octubre per a recordar la festa a la Santa Creu; un acte que, a més d'una missa i un dinar popular, comença amb la benedicció de les canyes amb les quals els participants emprenen el camí i que acaba amb signatures en el llibre d'honor. Encara així, sí que es van beneir les canyes i els devots van poder emportar-se-les a casa.