La lluita contra la prostitució i la consideració d’aquesta com un atemptat contra la dignitat de les dones i una forma expressa de violència masclista fa ja temps que forma part de l’agenda del Consell i ahir, dia en què es busca visibilitzar totes les violències que pateixen les dones més enllà del maltractament físic, no va ser-ne una excepció.

El Botànic i, de manera especial, membres destacats del Consell com el president Ximo Puig o la titular de Justícia, Gabriela Bravo, han adoptat una postura obertament abolicionista i ja hi ha diversos moviments per a tractar de pressionar el Govern central per una legislació que acabe amb el buit legal que hi ha actualment i que siga efectiva per a lluitar contra el proxenetisme i posar fi al drama de l’explotació sexual, sovint blanquejada. Una mostra del compromís del Consell va ser que, en un dia tan assenyalat, la consellera Bravo es reunira amb les representants del Front Abolicionista i assumira públicament els seus postulats. Bravo va mantindre que la prostitució és una altra forma de terrorisme masclista i va advocar per una llei que “penalitze els clients”.

La consellera va recordar que, des que Espanya va ratificar en 2014 el Conveni d’Istanbul, “estem obligats a incorporar al nostre ordenament jurídic els preceptes d’aquest document, que reconeixen com a violència contra la dona totes aquelles manifestacions discriminatòries, d’abús i de maltractament que es poden produir més enllà de les relacions de parella i en les quals s’inclou la prostitució”.

La postura de Bravo i del gros del moviment feminista és que és una trampa diferenciar entre tràfic de persones i prostitució i que són dues cares de la mateixa moneda. Per aquest motiu, la consellera ha defensat la necessitat d’elaborar una nova llei integral contra el tràfic de persones i l’explotació sexual que permeta “castigar els proxenetes, penalitzar els clients i ajudar les dones tant en l’àmbit laboral com en el social”, com ocorre a França o Suècia.

Canviar el Codi Penal

La consellera, en la línia de les reivindicacions del Front, planteja revertir la reforma del Codi Penal que es va dur a terme en 2015, “ja que va suposar un pas arrere en la lluita contra aquesta esclavitud del segle XXI, atés que incloïa massa condicionats per a castigar el proxenetisme”. Les Corts té damunt la taula una proposició no de llei per a avançar en la lluita contra la prostitució.

El torn d’ofici va atendre 12.085 dones víctimes de la violència

El Consell Valencià de Col·legis d’Advocats va mostrar ahir el seu suport a les víctimes en el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona i va detallar que, l’any passat, 12.085 dones van ser assistides, durant les guàrdies, en matèria de violència de gènere. Una assistència que prestaren els 2.117 lletrats del torn d’ofici especialitzats en violència masclista. El nombre d’assumptes designats en aquesta matèria va ser de 9.665.