Les empreses valencianes del sector auxiliar de l’automoció exploren noves oportunitats d’activitat en l’àmbit de l’aeronàutica. Les indústries proveïdores de components del transport de les quatre rodes associades al clúster de l’automòbil Avia negocien amb Aerocas, societat pública controlada pel Consell, propietària de l’aeroport de Castelló, «col·laborar, complementar i cooperar amb altres empreses en les àrees del manteniment, de la reparació i la revisió de les aeronaus», segons va assegurar ahir la directora gerent d’AVIA, Elena Lluch.

El clúster d’automoció de la Comunitat Valenciana i l’aeroport de Castelló han acordat explorar sinergies entre tots dos sectors després de les últimes inversions programades en l’emplaçament castellonenc, que disposarà d’una àrea de manteniment d’avions. La plataforma industrial, a la qual es destinaran 2,4 milions, permetrà habilitar una zona dedicada a l’estacionament, el manteniment i el desmantellament d’avions. L’actuació abasta una superfície de quasi 28.000 metres quadrats i el termini d’execució d’aquesta és de 5 mesos, fet que permet alliberar la plataforma comercial. Brok-air Aviation Group ja té llum verda d’Aerocas per al lloguer d’un espai, durant 15 anys. La previsió de la companyia és generar-hi unes 200 ocupacions.

L’hangar —que es preveu que estiga operatiu a finals de desembre— abastarà una superfície de 2.500 metres quadrats i acollirà tasques de manteniment d’avions de corredor únic de les famílies A-320 i B-737. A més, l’empresa e-Cube Solutions tindrà una zona nova d’estacionament i de manteniment d’avions. Aquesta actuació abasta una superfície de 21.550 metres quadrats i permetrà habilitar espai per a acollir entre 15 i 20 aeronaus.

Elena Lluch i la directora general d’Aerocas, Blanca Marín, han mantingut una reunió telemàtica a fi d’abordar possibles vies de col·laboració entre les dues entitats, una reunió que es produeix enmig del procés de diversificació de les firmes d’Avia —sobretot de Ford d’Almussafes, amb una producció inferior per la crisi— cap a diversos sectors, entre els quals hi ha l’aeronàutic, amb el qual comparteixen processos productius i uns nivells alts de qualitat. Avia reuneix quasi 120 empreses de l’automoció. La facturació conjunta de les companyies associades a aquest clúster és d’un poc més de 12.400 milions d’euros, la qual cosa suposa l’11,8 % del PIB autonòmic de la C. Valenciana. El conjunt de companyies del sector auxiliar dels cotxes dona treball a unes 29.800 persones de manera directa.