Mercadona ha captat en 2020 quasi un terç de la inversió immobiliària a Espanya en supermercats. Els fons d’inversió i els operadors van destinar l’any passat 600 milions d’euros a l’adquisició d’aquesta mena d’actius immobiliaris. La majoria de les operacions s’ha tancat amb la fórmula coneguda en el sector com sale & leaseback, en la qual el venedor hi continua com a inquilí amb un contracte d’arrendament a llarg termini. Mercadona va vendre en 2020 amb aquesta fórmula una cartera de 27 supermercats al fons LCN Capital Partners per 180 milions d’euros. El grup valencià Family Cash, liderat per José i Carles Canet, també va traspassar l’any passat 7 dels seus 14 supermercats al fons francés Corum per 33 milions d’euros i s’hi manté com a inquilí.

La cadena de supermercats presidida per Juan Roig va decidir vendre una part de les seues botigues per a guanyar liquiditat i accelerar el procés de transformació en el qual treballa. Després de l’èxit de la primera venda, ha posat en el mercat un altre paquet de 38 botigues.

La fórmula de sale & leaseback està molt estesa en el mercat immobiliari i en els últims anys l’han utilitzada entitats com Banco Santander i BBVA, per al traspàs de sucursals i d’oficines, i grans empreses com El Corte Inglés (que va vendre l’edifici de Colom, 1, de València, per 90 milions d’euros). Les vendes no afecten el funcionament dels actius, ja que tant Mercadona com Family Cash continuen gestionant les botigues.

La cadena liderada per Juan Roig ha optat per «canviar rajoles per euros», amb la finalitat d’accelerar amb els seus propis recursos la «brutal transformació» en la qual treballa i que preveu culminar en 2023. Una vegada acabada, el grup valencià haurà realitzat un esforç inversor de 12.000 milions d’euros. Mercadona està adaptant les seues botigues per a donar el servei de menjar preparat per a emportar. En aquest context, l’empresa està aprofitant l’interés dels fons d’inversió pels locals comercials. Els supermercats s’han convertit en un autèntic «valor refugi» per als inversors.

Els locals que va vendre Family Cash es troben a la Comunitat Valenciana, excepte un, que està a Múrcia. Concretament, els establiments estan a les localitats de Xàtiva, Ontinyent, Gandia, Museros, Vinaròs, Alcoi i Molina de Segura (Múrcia) i compten amb una superfície per llogar de 54.300 metres quadrats i quasi 3.150 places d’aparcament. La firma valenciana ha signat un contracte de lloguer de trenta anys. Family Cash, amb seu a Xàtiva, va ser impulsada per José Canet fa huit anys. Canet era anteriorment un dels directius d’una altra cadena valenciana (Vidal Tiendas) i havia sigut propietari d’una botiga d’ultramarins, que va acabar integrant-se en el grup Masymas.

La segona gran operació de l’any, a escala nacional, després de la de Mercadona, la va escometre el grup inversor suec Sagax. Miquel Alimentació Group —ara anomenat General Markets Food Iberica (GM Food) i controlat per la multinacional xinesa Bright Food— va vendre a Sagax 37 cash & carry concentrats a Madrid i Barcelona per 152 milions d’euros. Després de l’adquisició, que es va dur a terme amb la fórmula sale & leaseback, GM Food roman com a inquilí dels immobles. El venciment mitjà dels contractes de lloguer és de 5,8 anys i la renda anual s’acosta als 10 milions d’euros.

Eroski i el fons estatunidenc W.P. Carey van tancar a principis de novembre la compravenda de 27 immobles que alberguen supermercats del grup de distribució, que prossegueixen amb la seua activitat normal en règim de lloguer. La cartera suma un total de 45.000 metres quadrats de superfície i l’import de l’operació va ascendir a quasi 85,5 milions d’euros. Eroski s’ha compromés a romandre-hi com a inquilí fins a l’any 2040. Dels 27 actius, 14 establiments es troben al País Basc, nou a Balears, tres a Navarra i un a Cantàbria.

De la mateixa manera, Lar España (societat d’inversió immobiliària cotitzada en borsa) busca aprofitar la voracitat inversora dels fons i ha posat a la venda 22 supermercats que també estan ocupats per la cadena Eroski.