Càrcer compta, hui dia, amb aproximadament 150 cases buides a l’espera de ser adquirides per compradors nous per a ser reformades o triades per a ser llogades. No obstant això, el procés de despoblament que afecta en gran manera l’interior de la comarca riberenca és cada dia més greu. Set municipis pròxims a Càrcer han perdut, en dues dècades, més del 15 % dels seus residents, cas d’Antella, Gavarda, Sellent o Sumacàrcer. Per la seua banda, Càrcer té uns 200 habitants menys que fa vint anys. En l’actualitat, en té uns 1.800. En aquest context, el consistori que dirigeix Josep Botella ha activat una innovadora iniciativa que pretén dinamitzar l’arribada de veïns nous: una borsa d’habitatges que pretén que els habitatges buits de titularitat privada s’incorporen al mercat d’arrendament a un preu assequible. Habilitarà un servei gratuït amb un equip tècnic de professionals encarregat de situar l’Ajuntament com a intermediari entre els propietaris i els inquilins. S’oferiran, així, garanties suficients per a convéncer totes dues parts i s’ajudarà a trobar l’habitatge particular idoni.

Segons l’alcalde, Josep Botella, la proposta «vol també establir els preus de lloguer adequats, sense que es produïsca un encariment que pot perjudicar l’arribada de veïns nous. Crear un lloguer assequible i que no supose un percentatge elevat dels ingressos de les persones». La borsa permetrà posar en contacte els oferents i els demandants d’habitatges a fi de mitjançar en el mercat de lloguer privat «i facilitar tot el procediment d’accés a habitatges de lloguer de titularitat privada desocupats i en bones condicions d’habitabilitat», precisa l’alcalde.

Els tècnics de Càrcer també oferiran assessorament jurídic sobre la Llei d’arrendaments urbans, la realització d’un inventari exclusiu, l’establiment d’un sistema de garanties cap als propietaris amb la finalitat de mitigar els riscos propis que comporta l’arrendament d’habitatges, el seguiment de les obligacions i dels drets de l’arrendador i de l’arrendatari, informació de les ajudes establides en el Pla d’habitatge vigent i l’ompliment del model 806 per a facilitar la gestió de depòsit de la fiança.