“La situació en l’advocacia ha fet passos de gegant en els últims seixanta anys: en 1955, la presència de la dona a les universitats a penes representava el 17,6 %. Ara, les titulades universitàries en Dret representen el 60 %. Per cada dos homes, hi ha tres dones”, va destacar ahir Patricia Madrona, presidenta de l’Observatori d’Igualtat del Col·legi d’Advocats de València (ICAV), que es va presentar ahir.

Es tracta d’una proporció en la qual les dones són majoria, però que “s’inverteix en l’àmbit professional. La presència de la dona a penes arriba al 35 % en els comités de direcció. Les dones continuen sent minoria en els càrrecs de responsabilitat i a partir d’una franja d’edat concreta, a causa del sostre de cristall”, va assegurar Patricia Madrona en la presentació de l’Observatori d’Igualtat.

En l’acte es va presentar també el resultat de l’Enquesta d’igualtat de gènere elaborada per l’Observatori de l’ICAV, a càrrec de la secretària de la Comissió d’Igualtat de Gènere de l’Observatori d’Igualtat de Gènere, Teresa Díaz-Picazo. Entre les conclusions, que “més del 50 % dels homes advocats contesten que la igualtat ha de ser una prioritat per a l’ICAV i altres institucions, encara que hi ha diferències importants en la percepció de la desigualtat: molt baixa en els homes respecte a les dones”.

El colofó de la jornada va ser la presentació del llibre de la fiscal Susana Gisbert, 101 valencianas frente a mi espejo, que dona veu –de manera real o ficcionada– a un centenar de dones destacades. El llibre està prologat per la presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV), Pilar de la Oliva; la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert i la degana de l’ICAV, Auxiliadora Borja.

Una obra que celebra el 8M, «un dia per a totes les persones que lluitem per la igualtat que farà un món millor per a tots», segons Teresa Gisbert. I que suposa un “homenatge a les nostres mares, que ens van inculcar tindre formació i independència econòmica. Som el producte de moltes generacions anteriors”, va assegurar Pilar de la Oliva.