La responsable de creuers de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesca Antonelli, acaba d’anunciar la represa de les escales de vaixells en el recinte del Grau a partir del pròxim 27 de juny. Serà el Mein Schiff, de la naviliera Tui Cruises, destinat en aquesta ocasió per a una ruta per ports espanyols que també inclou els recintes d’Alacant i Barcelona. El Port de València també celebra l’alçament de la prohibició perquè els creuers internacionals puguen atracar als ports espanyols, amb efectes a partir del dia 7 de juny, i valora que aquesta decisió del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana suposarà un “baló d’oxigen” i reactivarà el sector turístic i l’ocupació valenciana. La pròxima escala d’un creuer amb rutes nacionals serà l’11 de juliol.

En els anys anteriors a la pandèmia, el Port de València arribava anualment a un trànsit total de 420.000 passatgers de creuers. L’emplaçament valencià treballava amb vora 30 navilieres diferents entre les quals destaquen companyies com Costa Cruceros, Royal Caribbean, Aida Cruises, Grup TUI, Azamara Cruises o Viking Cruises, entre altres.

Valenciaport i les navilieres aplicaran una normativa especial de seguretat per a destinacions i visitants de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Així, els turistes que visiten la capital del Túria i altres poblacions pròximes hauran de desplaçar-se en ‘grups bambolla’.

Impacte econòmic

La “parada brusca” d’any i mig del turisme de creuers al Port de València “ha minvat els ingressos del sector turístic valencià en 70 milions d’euros”, segons un estudi de la Universitat Politècnica de València i la Fundació Valenciaport. Per això, l’Autoritat Portuària confia que el retorn dels vaixells “reactivarà el sector i l’ocupació” en els àmbits relacionats amb el turisme de la Comunitat Valenciana.

Segons reconeix el govern central, l’evolució favorable de la pandèmia al territori europeu, d’on procedeixen la majoria dels passatgers de creuers internacionals amb escala en ports espanyols, l’augment de la població vacunada contra el SARS-CoV-2 i el descens de la incidència a les comunitats autònomes amb ports susceptibles de rebre aquest tipus de vaixells, permeten el reinici de l’activitat de creuers que facen viatges internacionals i tinguen com a destinació ports espanyols.