Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris astronòmics de Sevilla i La Sagra i Sierra Nevada (Granada), Calar Alto (Almeria) i La Hita (Toledo), han registrat el pas d’una bola de foc per l’est peninsular a 90.000 km/hora.

Segons l’anàlisi de l’investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc ha sigut gravada a les 7.11 hores del matí de dimarts.

La roca que ha originat aquest fenomen va entrar en l’atmosfera terrestre a una velocitat d’uns 90.000 quilòmetres per hora i procedia d’un cometa.

El brusc fregament amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que es tornara incandescent i es generara una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 93 quilòmetres sobre el centre de la província de Conca.

Des d’allí va avançar en direcció est i es va extingir a una altitud d’uns 51 quilòmetres sobre la localitat de Chelva, en el nord-oest la província de València.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d’Europa (SWEMN), que té com a objectiu monitorar contínuament el cel amb la finalitat de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar.