Vicente García i José Luis Sanchis encara no acaben d’eixir de l’estat de xoc. No deixen de preguntar-se què va moure un individu, diumenge passat, a increpar-los, escopir-los i agredir-los físicament quan caminaven pel centre de València, i perseguir-los al crit de “maricones de mierda”. El que va passar els resulta tan incomprensible com obligat creuen que és fer públics els fets i alertar sobre la facilitat amb què s’estan propagant els discursos d’odi entre la societat i la necessitat de combatre’ls.

La parella d’artistes fallers d’Onil passava el cap de setmana al Cap i Casal. Diumenge havien de presentar el projecte per a la comissió de Primat Reig-Sant Vicent de Paul. No van arribar al casal. Vicente va patir el trencament d’un peu i haurà d’estar convalescent diverses setmanes abans de tornar als tallers en un moment en què el treball ja va a tota velocitat. Creuen que l’individu no els va atacar perquè els identificara com a gais, però que en absolut va ser casual que es dirigira a ells de manera reiterada amb el mateix insult homòfob. “Estava buscant algun motiu per a pegar-nos”, conta Vicente, “però el seu comportament mostra que sabia el que feia”. I també, per la precisió dels seus colps, “que sabia on pegar per a fer-nos més mal”.

Tots dos recorden el que ja van expressar a Levante-EMV: “Tractàrem de buscar ajuda en un grup de persones i no ens van ajudar”. Conten que va ser una parella que regenta una cafeteria pròxima al lloc dels fets —al costat de la plaça del Pilar— la que, veient l’escena, els va fer senyals perquè es refugiaren en el local. L’individu va romandre algun temps fora i va arribar a fer-los alguna foto amb el seu telèfon mòbil.

Per a Vicente i José Luis, l’auge dels moviments d’extrema dreta i dels missatges d’odi són “un caldo de cultiu” perquè es produïsquen agressions com la que han patit, assenyala aquest últim. En aquest sentit, recorda que el mateix diumenge es va produir un altre atac a la ciutat, en aquesta ocasió en un autobús urbà.

“Alguna cosa està fallant”

“Els neonazis no poden campar a plaer. Alguna cosa està fallant en aquesta societat”, asseguren els artistes, que, no obstant això, han rebut de manera unànime la solidaritat del món faller, tant del Cap i Casal com d’altres poblacions falleres. Comissions, agrupacions, federacions, gremis d’artistes, Junta Central Fallera... No ha quedat ningú que no haja expressat la seua repulsa. Fallers del carrer, artistes fallers companys de professió. “Visquem les nostres vides i no desfoguem les nostres miserables i buides existències frustrades contra els altres”, va escriure l’exportaveu gremial, Ximo Esteve, com a bon exemple de missatge de condemna. En les xarxes socials i amb missatges. Especialment comissions per a les quals treballen, com la d’Erudit Orellana —sempre sensible amb qüestions socials— o la mateixa Sant Vicent de Paul. També l’Ajuntament d’Onil va convocar una concentració de suport i repulsa.