Foro comarcal

L’estreta relació que la ciutat de Gandia ha mantingut amb la mar al llarg de tota la seua història va tindre dues fites fonamentals. La primera, quan una empresa anglesa va optar pel seu xicotet port pesquer com a punt d’inici per a construir una via fèrria fins a Alcoi, que incloïa un moll per a l’atracada de vaixells mercants i iniciar així un trànsit cada vegada més intens. La segona va ser, a partir de la segona meitat del segle passat, l’explotació de la seua platja, hui una de les més conegudes d’Espanya, convertida en un punt d’atracció i d’activitat econòmica innegable que dona treball a milers de persones.

D’aquests processos transformadors, i molts altres, deriva l’estructura actual de quasi tota la relació entre Gandia i la mar. El port, el turisme i la pesca. Però més recentment han sorgit iniciatives noves que miren al futur, entre les quals destaquen l’impuls del trànsit marítim de mercaderies, l’intent de convertir-se en port de productes i viatgers a les illes Balears, la integració de l’espai portuari amb el districte del Grau, el desig d’imprimir sostenibilitat en tota la indústria turística i, com a últim element, la investigació lligada als avanços científics.

De tot això es parlarà en un nou Fòrum d’Economia Comarcal que Levante-EMV i À Punt celebraran demà, dimarts, justament al restaurant La Llotja, que es troba en el moll pesquer. El fòrum “Gandia oberta a la mar” compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Gandia, l’Autoritat Portuària de València (APV), el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

L’obertura de l’acte serà a càrrec de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i comptarà amb la participació d’Isabel Romer, cap d’Auditoria de ValenciaPort.

Del costat empresarial hi haurà el CEO de Turmetal i president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor, Juan Pablo Tur, i el president del Cercle d’Economia de la Safor, Ramon Soler. També hi assistirà Rosana Navarro, directora d’Operacions de l’empresa consignatària de vaixells Navarro y Boronad, principal operador de mercaderies en el port gandienc.

Per part de la Confraria de Pescadors hi haurà el president i el secretari de l’entitat, Domingo Ciurana i Enrique Ferrer, respectivament, que abordaran els reptes d’un sector que, com tants altres, ha d’adaptar-se a canvis constants.

Des del vessant investigador es preveu que hi acudisquen Miguel Rodilla i Víctor Espinosa, tots dos professors del Campus de Gandia de la UPV. Rodilla, del Departament d’Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient, ha treballat especialment en projectes relacionats amb la pesca i l’aqüicultura, mentre que Espinosa, investigador en acústica submarina, dirigeix projectes innovadors d’àmbit internacional que es desenvolupen, entre altres llocs, en el port gandienc, i que es preveu ampliar en un futur.

Per a parlar de la importància de la mar, del turisme i dels reptes de sostenibilitat, del port i de la integració de tots aquests espais en la trama urbana, així com del paper clau que en tot això juga l’Ajuntament, hi assistirà el regidor Miguel Ángel Picornell, president de la Junta de Districte del Grau.

Debat i conclusions

Després del debat i la posada en comú de tots els arguments plantejats pels experts, Levante-EMV en publicarà divendres que ve un ampli resum, tant en la seua edició impresa com en la digital. Igualment, la televisió autonòmica, À Punt, emetrà aquell dia un reportatge amb les principals conclusions del fòrum.