El municipi de Foios s’ha convertit en una localitat lliure de vestigis franquistes després d’aprovar-se en el Ple municipal el canvi de nom del carrer Màrtirs. Aquesta via passarà a dir-se carrer de l’Oest, nom que rebia abans de l’últim canvi, després que aquesta fora la proposta ciutadana amb més suport i fora ratificada per l’equip de govern en l’última sessió plenària.

Amb aquest canvi, Foios completa els treballs d’eliminar tots aquells elements vinculats amb la dictadura franquista. I és que, des de 2018, l’Ajuntament ha treballat en aquest sentit, acollint-se a les lleis de memòria històrica estatal i valenciana, eliminant plaques amb el jou i les fletxes en multitud d’edificis del municipi o la placa amb l’expressió “XXV años de paz” instal·lada en 1964 en la façana d’un habitatge.

Ara, aquest procés es completa amb el canvi de nom del carrer Màrtirs, ratificat en el Ple amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Compromís i els vots en contra dels regidors del PP i d’un regidor de +Foios, l’abstenció d’un altre regidor de +Foios i la no participació del regidor d’Unides Podem per absència en la sessió. El nom de carrer de l’Oest ha obtingut un suport del 53,6 % dels veïns de la zona, enfront del 33,3 % de la proposta de carrer del Barri i el 13,1 % de carrer Séquia de la Fila.

Juan José Civera, regidor de Memòria Democràtica, s’ha mostrat satisfet “per posar fi a aquesta anomalia que hi havia al municipi amb el nom del carrer Màrtirs. Havíem de modificar-ne el nom per a complir la llei, tal com hem fet en els últims anys retirant els diferents elements franquistes”.

Per la seua banda, l’alcalde, Sergi Ruiz, ha insistit en el treball que el govern local està duent a terme en aquest sentit, “complint amb la memòria històrica i traient dels nostres carrers els vestigis que recordaven l’època més fosca de la nostra història recent”.