La Saïdia convoca una gran protesta contra la turistització

La manifestació d’este dissabte 24 de febrer, convocada per diferents entitats veïnals, recorrerà alguns dels carrers més afectats

La concessió de noves llicències hoteleres i la proliferació d’apartaments turístics tensen la situació en este districte

El preu de lloguer de l’habitatge ha augmentat un 50 % en només tres anys

C. Moreno

“La concessió d’una nova llicència hotelera a la Saïdia ha sigut la gota que ha fet vessar el got”. Els veïns del barri han posat en marxa una campanya de mobilització que culminarà el dia 24 de febrer amb una manifestació que eixirà de les torres de Serrans a les 11.30 h. L’objectiu és protestar contra el futur hotel d’apartaments amb aforament per a 500 persones, situat en una illa entre els carrers Maximilià Thous i Benipeixcar, que se suma al del macrohotel de 575 habitacions de les naus de Guatla, de moment paralitzat, que ja va despertar una forta oposició veïnal.

“Però el problema va més enllà”, assenyalen els residents, “els apartaments turístics (molts dels quals, il·legals) proliferen en tot el districte i dificulten l’accés a l’habitatge, a més d’amenaçar el teixit social dels barris”, lamenten.

La Saïdia Comuna i les associacions de veïns de Sant Antoni-la Saïdia, la Saïdia i Morvedre són les entitats convocants de les protestes, amb el suport d’altres organitzacions d’àmbit municipal com EntreBarris. Denuncien que, mentres la turistització avança voraçment, molts veïns han d’abandonar el districte, perquè no poden costejar l’accés a un habitatge.

Llogar un pis a la Saïdia l’any 2024 costa 300 euros més de mitjana que en 2021

Segons les dades dels principals portals immobiliaris, llogar un pis a la Saïdia l’any 2024 costa 300 euros més de mitjana que en 2021, un augment del 50 % en només tres anys. Al mateix temps, els apartaments turístics hi han augmentat la seua presència en un 30 %, sense comptar l’oferta il·legal, que es multiplica setmana a setmana. Mentrestant, ni la Generalitat Valenciana ni l’Ajuntament de València posen sòl a la disposició de la construcció d’habitatge públic i protegit a la Saïdia.

A més, l’augment de la població flotant en el districte genera també problemes de soroll i brutícia, a més de la saturació de servicis públics. I la turistització —denuncien a la Saïdia— “va acompanyada d’un procés de canvi en la demanda comercial que posa en perill el comerç tradicional i de proximitat i que fomenta una altra mena d’establiments”.

“Permetre que avance la turistització sense prendre cap mesura sobre este tema suposa prioritzar l’interés econòmic d’uns pocs enfront de les necessitats dels veïns de la zona. Totes estes raons es troben darrere de l’organització de la manifestació que tindrà lloc el 24 de febrer als carrers del districte, sota el lema “Veïnat, sí; turistització, no”, expliquen les associacions veïnals en un comunicat.

Febrer antituristització

Abans del 24 de febrer, dia de la manifestació, s’han programat altres activitats que formen part de la mateixa campanya de mobilització. El dissabte 10 de febrer es va celebrar un concert contra la turistització a l’Associació Cultural La Protectora, amb l’actuació dels grups Las Víctimas Civiles, O.J.O. i Los Malditos, que van esgotar les entrades. A més, el dia 15 de febrer es va presentar, a la llibreria Nöstlinger, el llibre L’últim recer, de Nacho Collado, que aborda la problemàtica entorn de l’habitatge a partir de diferents casos reals ocorreguts a la ciutat de València. Uns dies després, el dia 18 de febrer, es va celebrar al parc de Marxalenes un taller de pancartes, obert al públic familiar del districte, que va servir com a preparatiu per a la manifestació. Finalment, el dia 28 de febrer, com cada últim dimecres de mes, es durà a terme una casserolada antituristització des del carrer Guatla.

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS