Segons el diccionari: «La tecnologia és la ciència aplicada a la resolució de problemes concrets». Una ciència que en el segle XXI avança a passos agegantades i així, la ciutadania vivim un temps en el qual tot allò tecnològic ens envolta: telèfons, tablets, robots, etc? Avanços sorprenents i de gran utilitat, sobretot en el cas d'aquells aparells que fan possible tasques pràcticament inaccessibles per a les persones. Em referisc als drons.

Estos vehicles aeris varen nàixer dins el context militar però la diversificació del seu ús s'ha vist intensificada en els últims anys. Així, podem trobar drons capaços d'actuar durant el temps que arriba una ambulància, drons que poden preveure l'erupció d'un volcà o aquells que faciliten les tasques de localització de persones durant una catàstrofe natural. Casos que ens vénen a demostrar la seua aplicació va dirigida cap al bé comú.

Per això, quan des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana, encapçalada pel regidor Salva Morató, es plantejà la possibilitat de l'adquisició d'un dron per part de l'Ajuntament de Picassent no vaig tindre cap dubte, convençuda que aquest tipus d'eina sempre milloraria les funcions pròpies de la Policia i sobretot potenciaria la vigilància dels camps del terme municipal, el qual, compta amb una extensió de 85 quilòmetres quadrats. Del que no era conscient era de que a tots els efectes, un dron és una aeronau, i això suposa tota una sèrie de tràmits i burocràcia que vénen a determinar que pilotar un dron és un treball complexe i especialitzat i que comporta una gran responsabilitat.

Com a alcaldessa, puc dir que estic ben orgullosa que Picassent haja sigut pioner en la comarca en aplicar este tipus de tecnologia, ja que gràcies a la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, amb la qual es va signar un conveni per fer un estudi sobre la implantació d'esta tecnologia i l'obtenció de les autoritzacions necessàries, a principis de 2019 ja estaven fent-se els primers vols de prova. I des d'aleshores les tasques del dron al nostre municipi es centren en la vigilància rural. Així, podem dir que en les últimes campanyes gràcies a la seua utilització com a eina dissuasòria, s'ha aconseguit reduir de manera notable els robatoris en els camps. Però a més, la utilització d'esta nova eina, va més enllà del camp, així son diverses les àrees de l'Ajuntament que s'han vist beneficiades com per exemple, el departament d'Urbanisme, per al qual s'han obtingut fotografies des d'un plànol difícil d'igualar per determinar obres il·legals o també de parcel·les abandonades per netejar, s'ha fet servir també per a Serveis Agraris, en la identificació de ruscs d'abelles en zones de difícil accés i localitzar els seus propietaris, s'ha utilitzat en casos d'incendis i també en prevenció d'incidents, com pot ser el cas de la vigilància de la Torre d'Espioca mentre duraven els treballs de restauració, o l'observació del transcurs de la prova esportiva Picatrail 2019.

En definitiva, ens trobem davant una ferramenta de treball amb una gran projecció de futur, que amb els anys passarà a ser una eina del dia a dia. Per això, estic convençuda que fou un encert prendre la decisió d'adquirir un dron amb una càmera d'altes prestacions, a pesar del rebuig que tingué en el seu dia per part de l'oposició en el ple. I ara, estem veient els resultats i ens hem de congratular perquè la tecnologia posada al bon servei de la ciutadania, i més la tranquil·litat dels agricultors que cultiven el nostre terme, no té preu.