Burjassot, dins de les activitats al voltant del 9 d’Octubre, celebrà este dimecres a poqueta nit en el saló de plens de l’ajuntament la gala d’entrega de Premis a l’Ús del Valencià en un acte que presidí l’alcalde, Rafa García, en presència de nombrosos agents del teixit social del poble. La nova convocatòria –corresponent a 2022– arribà amb “importants novetats” i l’ànim de “mantindre-les en futures edicions” de l’esdeveniment.

Si fins a l’any passat la corporació municipal –des de les regidories de Comerç i de Promoció del Valencià– guardonava els establiments comercials i de restauració més destacats per la utilització de la llengua del ‘Tirant’, especialment a través de les xarxes socials, d’ara en avant també ho farà en el cas de les entitats esportives i dels casals fallers. “Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç, en les Falles i en l’Esport” constituïx el nou epígraf de la iniciativa institucional. Tres modalitats.

Guardonats en el món del comerç i autoritats municipals (saló de plens). V. Ruiz

No cal dir que la recompensa econòmica que fa temps es repartia entre els guanyadors del certamen també ha canviat. Com era d’esperar –qüestió de percentatges–, s’ha triplicat. De la partida de 2.000 euros que l’ajuntament destinava al concurs, ara “s’ha passat a 6.000”, o, en unes altres paraules, a un milió de les antigues pessetes.

Guardonats en el món de les falles i autoritats municipals. V. Ruiz

En la present convocatòria s’establiren set categories per als comerços. Els premiats foren Banys i Cuines Calandín SL (amb 896,42 euros), Grup A Riure (773,21), Sabateries Juan Ramón (682,14), Forn Pastisseria El Dolcet (549,11), Valbar SL (419,28), Burcafé SL-El Cafenet (366,07) i La Ferreteria del Mercat (313,77). En l’àmbit faller, amb quatre categories, aconseguiren premi les comissions Espartero (800 euros), Pi i Margall (600), Mariano Benlliure (400) i Fermín Galán (200). En societats esportives, amb dos categories, se l’adjudicaren el Club de Gimnasia Rítmica L’Almara (1.200 euros) i el Grupo de Recreación Deportiva Burjapower (800). En total, 6.000 euros –bons són– que contribuïxen a la promoció de la llengua valenciana.

Guardonats en el món de l’esport i autoritats municipals. V. Ruiz

Els representants de les empreses i entitats distingides reberen de mans de les autoritats municipals un diploma acreditatiu i el corresponent xec. L’alcalde, Rafa García, els agraí la participació en el concurs i expresà la voluntat de l’ajuntament de “continuar treballant perquè es reconega la labor fonamental de totes i cada una de les entitats que contribuïxen a normalitzar la llengua pròpia de la societat valenciana i burjassotina en els seus respectius àmbits”.