Tres anys del tancament de RTVV. Ens vàrem convertir en l´únic territori Europeu amb llengua pròpia sense TV i ràdio pública en la seua llengua.

Com hem arribat fins ací??

27-novembre-2013. El PP, en solitari, vota en les Corts Valencianes a favor de l´Extinció de RTVV: Ràdio 9 i Canal 9. PSOE i Compromís els criden: "No teniu vergonya!!"

24-maig-2015 el PP no té majoria absoluta en les eleccions autonòmiques al País Valencià.

11-juny-2015. Acord del Botànic. S´obrin esperances: PSPV-PSOE, Compromís i Podem porten en el seu programa la importància de reobrir RTVV (pública, de qualitat, en valencià i sense corrupció)

El poble valencià vol una RTVV per seguir les notícies del nostre entorn més immediat (podem sabem que passa a l´altra part del món però no al poble del costat); volem conèixer les activitats que es duen a terme en el nostre voltant (culturals, esportives, socials, etc); volem escoltar les notícies des de la nostra perspectiva i en la nostra llengua.

El poble valencià no vol la RTVV que manipulava i on es malversaven diners, però sí que volem les coses positives que tenia. RTVV es va tancar i per justificar-ho es llançaren afirmacions falses que a base de repetir-les ningú no qüestiona. És mentida que RTVV tinguera més professionals treballant que Antena 3, Telecinco i la Sexta juntes (per exemple, la Sexta, té un 90 % de personal que no consta com a propi perquè el subcontracta a unes altres empreses d´audiovisuals). És fals que tot el que entrava ho feia per influències (En RTVV hi havia treballadors que havien passat processos de selecció, que creien en el servei públic i en un ús de qualitat del valencià.). No és cert que els professionals no protestaren mai ni de la qualitat dels continguts, ni de la manipulació d´informació ni de les situacions laborals: el primer comité de redacció d´un mitjà de comunicació a l´Estat Espanyol es va crear a RTVV i va criticar amb informes periòdics la manipulació informativa des de finals dels anys 90.

RTVV permetia conèixer el territori valencià i la seua llengua als que no viuen en espais valencianoparlants. A més, RTVV permetia la dinamització del sector audiovisual i amb el seu tancament es va provocar l'atur del 80% dels seus professionals.

S´ha afirmat que amb 300 persones hi ha prou, que és molt car començar i que s´està treballant per la reciprocitat amb TV3 i la Televisió de les Balears. Davant d´aquestes afirmacions cal dir, en primer lloc, que l´informe de la Comissió d´Experts en Comunicació de les Universitats Valencianes indica que caldria al voltant de 800 persones (per a televisió i ràdio, 365 dies a l´any, 24 hores al dia: netejadores, vigilants, tècnics de so, d´imatge, maquillatge, periodistes, personal directiu...). En segon lloc, per què no es comença a emetre per ràdio, molt més econòmica? En tercer lloc, el tancament dels repetidors dels senyals de TV3 va ser declarat il·legal per la secció tercera de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem en 2014, per tant, res no n´impedeix la recepció.

Aleshores, la reapertura... Per a quan i com ? Tenim diverses afirmacions: el president autonòmic i el president de les Corts comunicaren que s´obriria el 9 d´octubre de 2015, la vicepresidenta indicà que s´obriria el primer trimestre de 2016. I ara, des de juliol de 2016, tenim una nova llei de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Una llei que possibilita privatitzar el 80 % de la programació (com volia implantar Zaplana i no va poder perquè els sindicats ho varen frenar en els tribunals) , i una absoluta ambigüitat amb el tema de la llengua d´ús (article 5.1.n). I mentrestant, està pendent un judici sobre l'ERO d'extinció que va fer el PP i que el govern actual sembla que vol defendre.

I nosaltres, què esperem del Govern de l´Acord del Botànic ?

Volem que prenga decisions valentes, justes i consensuades, i, certament, el que no esperem és que obriga RTVV just per informar que el PP ha guanyat les eleccions autonòmiques de 2019.

Ara som nosaltres qui vos diguem: "Vergonya, cavallers, vergonya"

Consol Barberà i Guillem, de la Plataforma pel Dret a Decidir, Decidim! @DaDPV