Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Estivella: 40 anys de l' última festa diferenciada a Sant Roc

Baixada de Sant Roc a principis de la segona meitat del segle XX. l. mesa

La celebració a finals del 1978 d'un referèndum a Estivella va fer que les festes majors de la Creu del Garbí i de Sant Josep, tradicionalment festejades el quart diumenge d'octubre, passaren al mes d'agost. Fins al moment, el calendari del cicle d'estiu era ocupat per la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Roc. La primera estava protagonitzada per les dones casades i la segona per les persones vinculades sentimentalment amb l'antiga població de Beselga.

El 1979 fou, per tant, el primer any en el qual el poble realitzà les seues festivitats pel més d'agost, però amb una peculiaritat. Les comissions havien estat formades abans de la votació popular la qual cosa va fer que encara hi hagueren festers diferenciats. Així que, eixa data, va ser l'última vegada que se celebrà Sant Roc per separat.

La programació es va estendre de l'11 al 21 d'agost. La comissió estigué formada per 13 persones vinculades al carrer de l'Horta. Tingueren a Amparo Poyo Suriel com a reina de les festes i a una cort d'honor. Les acompanyaren l'agrupació de cornetes de Petrés i la banda d'Algar de Palància, ja que encara no hi havia una societat musical pròpia. El més destacat és que del 12 al 17 d'agost no convocaren cap activitat. La comissió de Sant Roc fou l'encarregada d'organitzar-les i dedicar-les eixos dies no sols a l'advocació sinó també a la Mare de Déu de l'Assumpció.

El primer dels actes al sant venerat a l'ermita de Beselga fou, com també ara, la baixada de la imatge fins a l'església. Al llarg dels anys s'havia realitzat en diferent horari, des de les 7 del matí fins a la vesprada. Aquell any, el diumenge 12 d'agost a les 22.30 hores, va baixar, com en moltes ocasions, acompanyat per la dolçaina del mestre Joan Blasco. Entre les activitats originals d'aquell programa va estar la volta pedestre al poble, origen de l'actual Volta a Peu, Així que enguany també es complix el 40 aniversari de la primera prova atlètica estivellenca.

La romeria s'inicià a les 9.00 hores, sense cap missa prèvia al poble. A les 11.00 hores a Beselga es feu la missa major i a les 20.00 hores la processó. Posa el punt final una disparada des del castell i la vetlada musical a càrrec del grup «Amics». Encara se celebrà el «dia del gos de Sant Roc», com popularment es diu al 17 d'agost, amb la Nit del Jove, protagonitzada per la joventut estivellenca.

Així van acabar les últimes festes que Estivella dedicà a Sant Roc abans d'unir-se al programa de les festes majors. De tot això fa 40 anys, un aniversari que cal no oblidar per a entendre des de la comarca la història d'eixa festivitat.

Compartir el artículo

stats