Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

OPINIÓ

Braçal 60, una fita en el camí

El Braçal 60 és un número emblemàtic perquè culmina un període de trenta anys de la publicació (1989-2019). Efectivament, l'any que s'assolà el mur de Berlin que separava Alemanya des de la fi de la Segona Guerra Mundial en la República Popular Democràtica i l'Alemanya Federal. No és que la unificació d'Alemanya ens impel·lira a crear el Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, no; però aquest fet i molts altres impregnaven el grup de gent que decidírem portar endavant un projecte que bàsicament consistia a publicar tota producció que reflexionara sobre la comarca.

L'objectiu era publicar una revista semestral, dues revistes anuals a partir de la quota dels socis i amb l'ajuda de les institucions. Durant trenta anys hem aconseguit l'objectiu. Avui disposem d'un conjunt d'estudis, un patrimoni reflexiu important, el major que mai no s'havia fet a la comarca, un total de més de dotze mil pàgines de reflexió sobre el Camp de Morvedre.

Després de trenta anys està bé que recordem els artífecs d'aquest patrimoni. En primer lloc la tasca ha estat realitzada gràcies als autors dels més de sis-cents articles que han escrit gratuïtament textos reflexius, analítics, argumentatius que expliquen la nostra realitat més immediata.

En segon terme es deu a les persones que han format els diferents juntes directives que amb el seu treball han fet possible la gestió de l'administració del Centre d'Estudis (presidents, secretaris, tresorers, bancs, vocals i col·laboradors) i el Consell de Redacció que ha fixat i arredonit el contingut de les revistes (rebut d'articles, llegida, disseny de la revista, suggeriments per millorar-los, il·lustració de les obres d'art de les tapes i encara de l'interior). Segidament la tasca no haguera estat possible si no haguera estat la Impremta Navarro amb les persones dels propietaris Antoni Navarro, pare, fill i l'informàtic Enric Sarió que han complit amb els compromisos i més enllà han enriquit els llibres amb les seues correccions i encara amb les ajudes en la convocatòria de premis i publicacions de membres de CECM, i Yogur de fresa que se n'ha ocupat dels tres últims números.

Suport. A continuació, l'èxit de la publicació de la revista Braçal es deu als socis que amb el pagament de les quotes han sufragat aproximadament un cinquanta per cent dels costos. Finalment es deu a les institucions (Ajuntament, Generalitat, Diputació i) i a les empreses que ens han concedit subvencions per fer front a les publicacions i l'organització dels congressos i jornades del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre i del Grup d'Estudi Mediambiental Salvador Vilalta.

L'esforç ha pagat la pena, ja ho he dit, perquè hem acumulat un gran patrimoni immaterial, el qual hem posat a disposició del públic; sinó perquè hem protagonitzat una experiència única on ens hem trobat intel·lectuals, estudiosos i artistes del Camp de Morvedre i encara d'altres persones que ens han acompanyat sense ser fills de la comarca o residents.

Ens congratulem, doncs, amb l'èxit que tots plegats hem aconseguit i fem vots perquè el Centre d'Estudis continue per sempre al servei del Camp de Morvedre. És el moment de recordar i agrair l'esforç realitzat als amics que ens han deixat al llarg d'aquests 30 anys. El llistat seria llarg, i ben segur incomplet; però en nom de totes elles hem de recordar el president, cronista de la ciutat i pare de les lletres saguntines Santiago Bru i Vidal, l'acurat tresorer Luís Cuadau, l'inabastable Antonio Borjabat, l'apassionat mediambiental Salvador Vilalta, el fundador i membre del Consell Assessor Francesc Agües, i el membre del Consell Assessor Rafael Ninyoles.

Respecte del dia a dia, de la producció de la revista Braçal, cal dir que l'arribada de treballs continua sent ininterrumpida i ben just podem atendre'ls amb les dues publicacions anuals; portem uns anys que, quan ix l'últim número, ens queden en cartera alguns articles. S'observa que la gent jove i nova gent escriu, ara ens calen persones disposades a dedicar-li unes hores a l'administració. Això és la cara i la creu del CECM, per una banda hi ha més investigadors, som més conscients de la importància d'estudiar i de publicar per deixar-ne constància, i per l'altra, l'administració necessita més dedicació perquè assegurem el futur de la institució.

Per acabar dir que el Braçal 60 que presentarem abans d'acabar l'any és un llibre amb articles que tracten des de l'antiguitat a l'actualitat. Hi ha articles que ens obrin les finestres on poder albirar la ciutat, el port, la Baronia i la Vall de Segó i ens sentim tots un poc més Camp de Morvedre. Espere que vos agrade.

Compartir el artículo

stats