Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT I MÉS

La Setmana Santa de 1911

Míting republicà a Faura

Calvari de Sagunt a principis del segle XX. | LLADÓ

Les notícies relatives a la comarca de 1911 s’iniciaren en abril amb la celebració de la Setmana Santa. Aquell any el clavari fou José Martínez Torres. Van ser nomenats com a majorals: Vicente Navarro Martínez, José Andrés Pitarch, Ignacio Huerto Lluesma, Miquel Pomer Navarro, José M. Esquer, Manuel Viñals Carbonell, Rafael Sancho Sanchis i José Ferreres Sancho. El divendres 13 d’abril va fer-se el Via-Crucis en el calvari des de les cinc del matí. Seguidament, va predicar el sermó de la Galtada el frare Juan Salva. De vesprada, abans de l’eixida del Sant Soterrar, ho va fer Manuel Gadea. S’habilitaren trens especials per a tornar cap a València.

La Setmana Santa de 1911

Un anunci relacionat amb la justícia fou el nomenament com a cap de presó de la ciutat de Florencio Delgado Morales. Este ja ho va ser anteriorment per 17 anys. El 4 de maig el corresponsal del diari La Voz de Valencia escrivia que en eixe temps va captar «las simpatias generales de la población por su trato afable».

En arribar juny, es van organitzar diferents festivitats en els municipis. Van destacar les dedicades al Cor de Jesús. També a Albalat dels Tarongers es va fer-ne una Teresiana, com descrivia el 7 de juny el corresponsal de La Voz de Valencia.

Una altra festa fou la que dedicà Sagunt a Sant Pere. A primera hora del matí, es fer la comunió general amb la presència del Centro Católico. A la vesprada, es feren exercicis i va predicar el sermó el pare Martín Sánchez. Posteriorment, es va fer una processó claustral. La part musical estigué a càrrec de l’organista Vicente Monreal. Van intervindre els senyors Lerga, Peña, Palanca, Orero i Roman.

El 2 de juliol es va celebrar a Faura un míting republicà al local del Noi. Fou convocat per José Amero. Segons el corresponsal del Diario de Valencia, en la seua edició del 5 de juliol, l’organitzador havia sigut un regidor conservador però per «cuestiones puramente particulares y relacionadas con faldas, se ha mudado de casaca». Este relata que no arribaren a 25 les persones assistents i que l’acte fou un fracàs.

El 6 de juliol el periòdic El Correo contava que en la carretera de Terol havien furtat uns lladres a María Martí.

El 10 de juliol es va realitzar la festa de Sant Cristòfol i la seua romeria. A la nit la música dirigida pel mestre Palanca va tocar a la Glorieta.

Una altra notícia religiosa del mes fou l’acció de gràcies que va oferir a Santa Rita el senyor Mansano per haver recuperat la salut. A les nou del matí, va fer-se la missa presidida per José Lerma. En la part musical, cal destacar la intervenció en l’ofertori de la veu del xiquet Antonio Palanca, com deia en Diario de Valencia el 12 de juliol. Eixe mateix dia, es relatava que s’havien iniciat els exercicis promoguts per la confraria de la Mare de Déu Del Carme amb la direcció del rector Oblidón Mateu.

En el mes de juliol, es van festejar els Sants de la Pedra. Però, eixa i unes altres notícies formaran part d’un altre De cent en cent… i més.

Compartir el artículo

stats