E l festival d´estiu «Sagunt a Escena» no existeix per al Ministeri d´Educació i Cultura. Amb esta contundència s´expressava fa uns dies en estes mateixes pàgines el periodista Alfons Garcia. No existeix dins dels pressupostos de l´estat per a l´any que ve. «Sagunt a Escena» no existeix, però sí que existeixen Mérida, Almagro, Cadis, Tàrrega o Alacant, entre altres. Estos festivals compten amb la participació del ministeri a través de l´Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem). Però no és el cas del «Sagunt a Escena», l´etern oblidat dels pressupostos de l´estat, com escriu el periodista de Levante-EMV.

Esta és la realitat. I la realitat és una autèntica vergonya per a tots els valencians. Una realitat que forma part de la marginació històrica del País Valencià per part del Govern central. Després de 32 edicions i la seua consolidació com a festival d´estiu mediterrani no ha rebut ni un cèntim del Ministeri de Cultura.

Tant se val que per ací hagen passat al llarg de molts anys figures de talla internacional del món del teatre, el cant o la dansa, com Mario Gas, Nacho Duato, Ainhoa Arteta, la Compañía Nacional del Teatre Clàssic o Miguel Narros, entre molts i molts altres€ «Sagunt a Escena» no existeix per al Ministeri de Cultura.

Cal reconéixer que els últims vint anys el festival ha patit la nefasta gestió del PP: deixadesa i abandonament. Una inversió mínima i de supervivència. Esta deixadesa, esta manca d´interés, ha perjudicat, no cal dir-ho, el prestigi d´este gran esdeveniment cultural. Nosaltres, des de la responsabilitat del govern de l´Ajuntament de Sagunt, no anem a consentir esta situació.

Estem disposats a treballar amb la Conselleria de Cultura per rellançar el festival perquè ocupe el lloc que li correspon per interés i qualitat. Volem una programació definida i estable dins del marc cultural mediterrani. Tenim idees i projectes per millorar l´oferta i implicar als agents socials en la millora i projecció del festival.

Enguany, sense anar més lluny, ja hem fet un gran esforç amb poc de temps i hem incorporat sis espectacles amb el «Sagunt a Escena Creix». La nostra voluntat és que el festival recupere el seu prestigi nacional i internacional i que alhora servisca per projectar els nostres grups de música i teatre que, per la seua qualitat, ho meresquen.

A més, volem atendre una antiga reivindicació dels nostres comerciants de ciutat vella: potenciar un espai mític com el teatre romà de Sagunt com a escenari cultural d´estiu que afavorisca el benestar dels ciutadans i projecte la ciutat a l´exterior, conscients de la nostra rellevància patrimonial i turística. I no es tracta únicament de projectar Sagunt, sinó també la imatge de València i del País Valencià, una imatge coherent amb la nostra importantíssima oferta turística.

Però este ambiciós pla no podrem portar-lo endavant sense el suport de totes les institucions implicades i, fins i tot, el patrocini d´empreses privades, com fan en altres festivals. Per descomptat, hem de comptar amb la voluntat de la Conselleria de Cultura que és la institució organitzadora. Nosaltres, des de l´Ajuntament de Sagunt, ho tenim ben clar.

Però també el Ministeri de Cultura ho ha de tindre clar: no hem rebut ni un cèntim dins dels pressupostos de l´Estat. No anem a consentir-ho. Volem acabar amb la marginació endèmica del festival d´estiu «Sagunt a Escena».