El Museu Faller de València és una institució cultural pública, depenent de la Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, encarregada de la conservació, salvaguarda, protecció, exhibició i difusió del ric patrimoni cultural faller que allí es conserva (ninots indultats, cartells anunciadors, quadres de falleres majors de València, insígnies de comissions, esbossos de falles i fotografies). L'actual Museu Faller, instal·lat des de 1971 a l'antic Convent de la Casa Missió de Sant Vicent de Paül, és el fruit d'un llarg procés que es remunta a 1934, quan s'instaura l'Exposició del Ninot i l'Indult del Foc, origen de la col·lecció de ninots indultats de l'actual museu, en la qual la sàtira fallera ocupa un lloc molt important.

El Museu Faller fou reformat a mitjans dels anys 90, sent posteriorment abandonat a la seua sort, sense quasi inversió ni en infraestructures, ni en capital humà, ni en publicitat, ni en direcció, ni en restauració, ni en promoció ni en xarxes socials, per part de les institucions públiques. Almenys l'Ajuntament de València va publicar un Catàleg raonat en tres volums del mateix (2002, 2003, 2005) i una guia en quatre idiomes (2010), obra de l'Associació d'Estudis Fallers. Però tot i l'abandonament i el desinterés públic predominant, el Museu Faller no deixà mai d'atreure visitants i turistes, passant de 58.337 visitants en 2005 a 93.443 en 2015.

Ara fa un any vaig tindre l'honor de fer-me càrrec d'un museu amb grans mancances i deficiències, mentre les Falles enfilaven la recta final cap a l'obtenció de la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, que finalment es va aconseguir el 30 de novembre passat. Calia doncs, no perdre temps, treballar de valent i posar-se a l'altura de les noves exigències. I això implicava, comptant amb el fabulós personal tècnic del museu, dinamitzar-lo, posar-lo veritablement en valor patrimonial, fer que es coneguera molt més, intensificar el seu ús pedagògic i, sobretot, que es convertira en un lloc de difusió, promoció i reconeixement de la cultura fallera i de l'obra dels artistes fallers. En qualsevol cas la dignificació de l'actual Museu Faller sols hauria de ser el primer pas per a un futur Museu Faller integral i ampliat, que arreplegara tots els aspectes d'una festa, la fallera, capaç d'aprofitar l'oportunitat que s'obri amb la seua declaració com a patrimoni comú de la humanitat.

El primer que es va fer és redactar un pla museològic i museogràfic que possibilitara l'homologació de la institució com a museu oficial de la Generalitat Valenciana, fet que va assolir el 18 de maig d'enguany, Dia Internacional dels Museus. Tot seguit es va posar en marxa la primera fase d'una reforma museològica i museogràfica del Museu Faller, inaugurada el 12 de juliol, consistent en una sèrie d'iniciatives: la presentació d'una nova imatge corporativa, el canvi del sistema d'il·luminació de les sales, per a millorar la qualitat de la contemplació de les col·leccions, i el repintat diferenciat de totes les sales per a singularitzar les peces i afavorir la seua conservació preventiva. També es van substituir diversos cartells històrics de les Falles, prou deteriorats, per còpies de la seua època conservades en l'Arxiu Històric Municipal. A més a més es va procedir al canvi de cartel·les identificatives, senyalística i els panells explicatius, els quals passaven a estar en diversos idiomes (valencià, castellà, anglés i francés). I per rematar la feina es creava l'Espai Josep Alarte, com a sala d'exposicions temporals dedicada a l'obra de grans artistes fallers.

D'altra banda es va posar en marxa la Xarxa Valenciana de Museus Fallers, que fins ara compta amb la integració dels Museus Fallers de València, Gandia, Xàtiva, Cullera, i Alzira, així com el Museu de l'Artista Faller de València. L'objectiu era reivindicar la marca turística «Museu Faller», així com facilitar la col·laboració i creació de projectes comuns entre els museus fallers valencians. Darrerament el Museu a Faller ha estat inclòs en una ruta turística fallera municipal i en una ruta inclusiva per a persones amb mobilitat reduïda, alhora que col·labora amb el Postgrau de Falles i Creativitat de la Universitat de València. Simultàniament, ha sigut objecte de diversos treballs universitaris i ha acollit a estudiants en pràctiques de diverses disciplines universitàries relacionades amb el patrimoni cultural.

En una segona fase de la reforma museològica i museogràfica, iniciada en la tardor del 2016, s'han impulsat posat en marxa nous treballs: la restauració dels ninots indultats i dels cartells anunciadors, la implementació d'un museu virtual en 3D, el disseny de la futura web, la incorporació del museu a les xarxes socials, així com el disseny d'activitats culturals per a connectar el museu amb les comissions falleres. L'immediat full de ruta a curt termini preveu l'organització de visites guiades dramatitzades, la nova reproducció de ninots indultats dels anys 30 i 40 per a substituir les reproduccions actuals, poc fidels als originals, la introducció de noves tecnologies audiovisuals i la col·locació d'elements gràfics en els murs per a contextualitzar històricament els ninots indultats.

Evidentment, queda molt per fer però entenc que el Museu Faller té ja una dignitat suficient com complir els requisits bàsics que exigix una festa declarada Patrimoni de la Humanitat. Per això em sent molt satisfet d'un treball col·lectiu i professional del personal del Museu Faller, que sempre ha tingut present que el patrimoni cultural de les Falles ha d'ésser especialment protegit, preservat i promocionat. En realitat, la reforma del Museu Faller no ha fet més que començar, perquè es tracta d'un projecte molt il·lusionant destinat a fer que les Falles siguen valorades com es mereixen, com una joia cultural que ja ho és del món sencer.