Sí, estem davant d´una oportunitat històrica per a la nostra ciutat i per al nostre país. La moció de censura al govern del Partit Popular, amb un partit esguitat de casos de corrupció fins a la medul·la ha donat pas a un govern sostingut per les esquerres plurals d´Espanya.

Després de conéixer alguns punts de l´acord entre el govern socialista i el grup parlamentari de Podem, com a persona d´esquerres no puc més que congratular-me de llegir algunes de les mesures: augment del salari mínim, increment del pressupost per a investigació, una fiscalitat més justa que farà pagar als més rics... Però ara bé, què hi ha de l´agenda valenciana? M´agradaria en este punt detindre´m perquè no és una simple qüestió de visibilitzar als valencians i les valencianes en l´Estat. No és una qüestió identitària. És una qüestió d´igualtat entre espanyoles i espanyols. El tracte al que el Govern central ha sotmès a esta terra, als ciutadans i ciutadanes que vivim en ella és com a mínim, injust i clarament inconstitucional. No hi ha cap explicació raonable des del punt de vista econòmic a no tindre a hores d´ara finalitzat el corredor mediterrani, tenint en compte que l´economia valenciana és exportadora, com tampoc té cap sentit que l´Administració General de l´Estat financie el transport metropolità de Madrid, Barcelona o Canàries i financie de manera irrisòria el transport de la tercera àrea metropolitana d´Espanya. Es pot mirar per on es vulga, però és un despropòsit que no només va en contra de l´economia i el benestar dels valencians i les valencianes, va en contra del desenvolupament econòmic d´Espanya, perquè el poble valencià representa més d´un 11% de la seua població.

Ara que el Govern central socialista ha de buscar el suport als comptes generals, vull destacar el paper de Compromís per aconseguir que almenys este maltractament sistemàtic tinga un punt i final. Els valencians i valencianes ens mereixem un tracte equitatiu, no es tracta d´exigir el que no ens pertoca, es tracta d´exigir al Govern central que ens tracte amb igualtat. No volem ser més que ningú, però ens hem cansat de ser sempre els últims. Som l´única comunitat autònoma pobra que paga a comunitats riques. Patim una triple injustícia: infrafinançament, manca d´inversions i deute impropi generat, precisament, de la manca de finançament just per atendre les nostres obligacions constitucionals.

Per a la ciutat és imprescindible veure canvis substancials, com l´assumpció del deute de la Marina de València, un full de ruta clar per a aconseguir el túnel passant que deixe de fer de València el nou semàfor ferroviari del sud d´Europa i que ens permeta completar el parc central, el soterrament de les vies del Grau o l´aportació econòmica en igualtat de condicions a la resta d´Espanya dels nostres principals contenidors culturals. Venen setmanes apassionants. Per primera volta en la democràcia espanyola, els valencians i valencianes tenim l´oportunitat històrica de fer valdre la nostra força en Madrid i aconseguir el tan desitjat tracte just.