Hui 21 d´octubre, l´Església celebra la Jornada Mundial de les Missions, l´anomenat col·loquialment, diumenge del Domund, un dia per a motivar i conscienciar els cristians en la tasca missionera de l´Església.

La Jornada Mundial de les Missions, organitzada per les Obres Missionals Pontifícies (OMP), i que se celebra des del 1926 cada penúltim diumenge d´octubre, té per objectiu impulsar l´acció missionera de l´Església. El Domund és una crida a la responsabilitat i a la generositat de tots els cristians, per a portar a terme l´evangelització dels pobles del Tercer Món.

Amb el lema del Domund d´enguany: "Canviar el món", l´Església vol promoure el compromís dels cristians per tal que l´anunci de l´Evangeli arribe a tot el món, juntament amb la promoció social.

La indiferència del Primer Món en relació al Tercer Món, fa que 2000 milions de persones hagen de viure amb menys de dos dòlars diaris, que 850 milions de persones (de les quals 540 milions de dones) siguen analfabetes, que 325 milions de xiquets estiguen sense escolaritzar. És una vergonya que pràcticament 1000 milions de persones no tinguen aigua potable o que 2000000000 de persones visquen sense assistència mèdica primària. Aquestes xifres tan escandaloses és deuen a la gran diferència que hi ha entre el nord i el Sud, que provoquen que cada any 10 milions de xiquets hagen de morir per malalties que es poden curar i que durant el segle XX, prop de 200 milions de persones hagen mort com a conseqüència dels conflictes armats, la meitat de les quals era població civil. És una indecència que en el que portem de segle, més de 2 milions de persones hagen mort degut a les guerres d´Iraq, Afganistan, Somàlia i Síria i que els països més pobres gasten cinc vegades més en comprar armes que en maquinària agrícola. I és que amb el que costa un submarí nuclear podrien construir-se i equipar-se 50 hospitals o que amb el preu d´un tanc es podrien crear 30000 places escolars.

El desequilibri entre el nord i el Sud fa que, degut a les guerres, al nostre món hi hagen 22 milions de refugiats i desenes de milers de xiquets obligats a ser soldats, que més de 100 milions de menors de 14 anys siguen explotats laboralment i que milers de dones estiguen obligades a exercir la prostitució.

Per això el Domund vol mostrar la missió i l´acció dels missioners que amb el seu treball estan canviant el món, per tal de fer-lo més humà, més just i més fratern. El Domund també vol convidar els jóvens a ser protagonistes d´aquest canvi. El Domund vol sensibilitzar els jóvens perquè participen en la missió de l´Església, des de la cooperació espiritual, econòmica i personal. Per això el papa Francesc ens convida a eixir a trobar l´altre que sofreix fam o que pateix la injustícia: "Si estem tancats en nosaltres mateixos perdrem la possibilitat de somiar i de convertir-nos en protagonistes de la història única i original que Déu vol escriu amb vosaltres".

Per això els missioners, des de l´Evangeli, estan compromesos en la lluita contra el materialisme i l´individualisme, que provoca tantes desigualtats en el nostre món.

Com ha dit el bisbe valencià Enrique Benavent, parlant dels missioners, "encara que sabem que no solucionen tots els problemes, tenim la seguretat que el món és millor gràcies a ells". Com els capellans Alexandre Alapont que ha passat pràcticament la seua vida a Zimbabwe o Vicent Estarlich o Juan Sanchis, que han estat uns anys a Xile, o Antoni Llidó, de Xàbia, assassinat per la dictadura de Pinochet, hòmens que han portat l´Evangeli i recursos humans, per ajudar la gent més necessitada dels pobles empobrits per un colonialisme immoral, que després d´espoliar els seus recursos naturals, els han deixat en la més absoluta pobresa.

Els missioners porten el missatge de l´Evangeli als països on no és conegut Jesús, o bé a aquells pobles on el cristianisme es troba en un estadi incipient. I és que la fe en Jesús de Natzaret és sempre un missatge d´alliberament i de llibertat, que ajuda i humanitza les condicions de vida de les persones que més pateixen. Per això l´Església intenta pal·liar les necessitats dels més desvalguts i dels més pobres per mitjà de projectes pastorals, socials, sanitaris i educatius, amb la creació de residències d´ancians, orfenats, menjadors per a persones necessitades, escoles i centres de formació agrària i d´ajuda a les dones. Amb la seua vida d´entrega a Déu, els més de 700 missioners valencians es donen del tot als més pobres, als quals mostren l´amor d´un Déu que és Pare i que estima tothom. D´aquesta manera els qui deixen la pròpia terra per anar a països de missió, serveixen els malalts, els orfes, els xiquets, els abandonats per tots.