Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'hivern polar

De colp, aquests dies ens ha arribat el fred de l'hivern en forma de gelades, altrament dites glaçades o rosades blanques. Alguns en diuen tradicionalment el temps dels barbuts, d'aquest mal oratge que congela el personal i el territori, perquè antigament el marcaven dos ancians i venerables personatges de grans barbes blanques, Sant Antoni i Sant Blai.

En el món agrari antic, aquest era un període de freds i refredats, on la terra descansava i el personal esperava a recer l'arribada de la primavera. A la meua comarca, la Safor, a aquests dos personatges la gent els tenia molta devoció. Sant Antoni, per exemple, era el protector dels animals domèstics i la seua santa icona fraterna solia estar present als corrals de les cases dels llauradors, sovint acompanyada d'un porc ben llustrós, cosa per la qual se'l coneixia com a Sant Antoni del Porquet.

Actualment, Sant Antoni està considerat per molts com un sant «animalista», és a dir, protector de les bèsties domèstiques, també dites mascotes; per això, en molts pobles es manté viva la tradició festiva del porrat o romeria dedicat al simpàtic santet, i el personal porta a la plaça els animalets de companyia a ser beneits pel capellà de la parròquia.

El cas de sant Blai és tot un altre, però no menys significatiu. Aquest Sant és com un miraculós curander que protegeix la gent devota dels mals de gola, grips o refredats, tan habituals per aquestes dates tan gelades. A la Safor se li té una veneració especial a Potries, on es guarda una relíquia que se sol passar per la gola dels que hi creuen en aquestes medicines màgiques.

El que ha convertit sant Blai en un referent remarcable del devocionari comarcal, però, és el porrat festiu que li dediquen cada any a Potries. A més, enguany el poble de Potries ha sigut destacat com a capital cultural valenciana per la seua dedicació continuada a mantindre vitalment el seu patrimoni material i immaterial. Un patrimoni tradicional que té en el porrat de Sant Blai el seu símbol més conegut i reconegut.

Ara cal esperar que aquestes gelades polars que estan arribant fortament no facen mal a la producció tarongera valenciana, ja massa maltractada per la pèssima gestió política del govern espanyol. Una producció que necessita de la protecció estatal i europea com l'altre dia reclamava urgentment, i així ens ho va fer veure a la televisió, el diputat de Compromís, Joan Baldovi.

Compartir el artículo

stats