Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Carcaixent mira al futur

Carcaixent mira al futur

En menys d'una setmana els carcaixentins i carcaixentines tornarem a traure pit mostrant la nostra ciutat i el seu ric patrimoni als milers de visitants que passejaran pels nostres carrers. Els nostres edificis, les nostres botigues i els nostres restaurants s'ompliran de gent. Açò ocorrerà per tercer any consecutiu en el marc de la Fira Modernista de Carcaixent, una proposta estratègica que està aconseguint posar en valor el nostre patrimoni i fer visible la seua importància cultural, turística i econòmica.

La programació és potent: 11 actuacions, 19 edificis i espais oberts, 12 recreacions i rutes que explicaran el nostre passat, 8 exposicions, 6 tallers i exhibicions. Tot per explicar que Carcaixent va tindre al començament del segle XX un moment d'esplendor vinculat a la producció citrícola i que, actualment, som una societat madura i articulada capaç de mamprendre reptes importants, com és l'organització d'aquesta Fira.

Enguany, a més, el vesant comercial de la fira es remarca i el comerç local participa amb força. Són més de 100 les accions comercials que es duran a terme, 19 propostes gastronòmiques i 31 comerços que participen en una mostra d'aparadors modernistes. A més tindrem 35 parades d'artesans que donaran color a la Fira.

Per tal d'organitzar aquest esdeveniment fa mesos que un nombrós grup de persones treballem amb il·lusió i, en la majoria dels casos, de manera desinteressada. Perquè la força de la proposta ve de la implicació social: més de quaranta entintats i prop de 200 voluntaris i voluntàries que han entès el potencial del que tenim entre mans i dediquen el seu temps i els seus coneixements a mostrar la millor cara de Carcaixent. La Fira té la virtut de vertebrar part de la societat, posar en contacte individus que van teixint xarxes sòlides sobre les que fonamentar i fer créixer aquesta proposta i generar-ne de noves. Aquest fet té derivades interessantíssimes, com és que la Fira té vida pròpia, creix i es modifica gràcies a les aportacions que els diferents col·lectius i persones van sumant. Sense eixa força seria impensable poder materialitzar una idea com aquesta. I així també ens acostem al punt on els promotors volem arribar des del primer moment: un model organitzatiu en el qual siga el poble qui organitze la festa i que l'Ajuntament coordine, col·labore i done el marc adequat per a que es duga a terme.

Amb aquesta iniciativa també recuperem la memòria col·lectiva dels veïns i veïnes de Carcaixent i divulguem la nostra història. Enguany el tema que recorre transversalment la Fira és la situació de la classe treballadora al món citrícola d'aquella època. Per això, al cartell apareix una versió de la magnifica fotografia que l'1 de maig de 1918 es van fer les dones del Despertar Femenino, la primera societat d'encaixadores de taronja.

Tot i la importància a nivell social i comercial, la Fira Modernista no és un fi en ella mateixa. És una ferramenta que, com hem dit més amunt, forma part d'un projecte estratègic que pretén convertir el patrimoni cultural i la memòria compartida en un actiu social i econòmic. Dins d'eixe projecte, la fira és el millor aparador possible: mostrem el que tenim tant als de dins com als de fóra i demostrem l'interés que desperta. Perquè tot el que es mostra aquest cap de setmana, segueix estant la resta de l'any: els horts, el magatzem de Ribera, les cases, els productes, les botigues, els restaurants... Ara fem un tast, però la resta de l'any també ho teniu a l'abast. Ara que la demanda ja està generada, haurem de completar l'oferta, tant des de la iniciativa pública com des del sector privat.

L'aposta es forta. Crear una marca no és ràpid, requereix temps i inversió. Però ací cremem les etapes a gran velocitat i la idea ha fructificat tant entre el veïnat de Carcaixent com en la seua àrea d'influència. La proposta llançada fa tres anys ha tingut resó i s'ha convertit en un model d'èxit a nivell valencià. Carcaixent és un referent. Altres municipis amb patrimoni modernista van creant les seues iniciatives. Això no ha de ser un problema, més bé és una oportunitat, mentre ens mantinguem fidels a parlar de nosaltres mateixos, de la nostra història: el que contem a Carcaixent no es pot contar enlloc.

Per acabar, vull convidar-vos a totes i tots a que gaudiu del cap de setmana i es deixeu sorprendre per les empremtes que l'esplendor de la taronja va deixar al nostre poble i que moltes vegades, per tenir-les tant a prop, ens passen desapercebudes. També remarcar l'agraïment a totes les entitats i persones voluntàries que durant el cap de setmana treballaran per a que tot vaja bé. Igualment, destacar l'esforç del comerç i l'hostaleria local, per respondre al repte i confiar en el projecte. I agrair l'extraordinària implicació de tot el personal dels diferents departaments de l'Ajuntament, que donen el millor d'ells mateixos per tal de garantir l'èxit de la Fira Modernista.

Compartir el artículo

stats