Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna del diumenge

Un servei bàsic amb una càrrega abusiva

Un servei bàsic amb una càrrega abusiva

La pujada desorbitada de la llum a Espanya no té solució si no hi ha una intervenció del Govern per a controlar el preu màxim del servei. Però, si que es pot baixar l’IVA del 21 % al tram del 10 % tot i que aquesta mesura significaria enfrontar-se a Bruxel·les. La llum està considerada com un servei bàsic i de primera necessitat per a les persones i famílies, doncs, si això és així, que es prenguen les mesures oportunes que calguen. No hi pot haver cap excusa, es pot baixar la càrrega fiscal que aleshores representa el 21% de l’IVA, en el rebut.

Més enllà de l’efecte del 21% inquisidor i abusiu, la xarxa elèctrica hui del país no té cap estratègia social i de contribució a l’economia de la xicoteta i mitjana empresa. El 21 % és l’impost més alt en Europa i un pes per a la competitivitat de les empreses espanyoles front a altres països de la UE com Portugal, que s’aplica un 4 %, o França en el 4,5 % o Alemanya, que té un IVA del 10%.

Senyores i senyors, on estem? No pot ser que el viatge a la transició cap a les energies netes el pague la gent, i no pot ser que el rebut suporte unes bases impositives abusives. Aquesta política privada de preus és clarament inflacionista a més d’injusta per als salaris més baixos, persones en l’atur sense cap prestació o les capes socials en perill d’exclusió.

Però, també cal tindre memòria i no pensar que açò passa per que sí o per que és una qüestió de casualitat. Pel contrari, la pujada respon a un efecte causal objectivament impulsat sense fre per la privatització de la xarxa elèctrica espanyola (Endesa, Hidroelèctrica) en temps de José María Aznar que no tenia prou en carregar-se Argentaria etc.. amb aquella màxima del Neoliberalisme de «más mercado y menos Estado», que té conseqüències per a la majoria social i per a la competitivitat de les empreses.

Ara el que toca és ser valents i redreçar aquesta situació gairebé de caràcter monopolista, no valen ja discursos i més discursos, el que cal és actuar començant amb la creació de la Agencia Enèrgica Espanyola i fomentar les Cooperatives de Comsum Energètic per poder competir en el mercat del subministre energètic.

Estem i vivim en el país de més hores de sol de la UE, i per a què serveix? Per a res.

Per contra, hui Alemanya compta amb més plaques solar d’ús individual i col·lectiu amb un clima i hores de sol infinitament inferiors a les que tenim a Espanya.

Com s’ha fet? Amb un programa d’inversions públiques potent i amb una incentivació a l’inversió de les empreses privades en el canvi de model energètic, ací tenim un bon exemple.

Doncs bé, si no canviem de mentalitat i tenim com a un primer valor el sistema dels equilibris entre Mercat i Societat seguirem per la senda de la imposició del monopoli i de l’accionariat.

Compartir el artículo

stats