La Casa de Cultura d'Oliva, ubicada al carrer Major, 12, acollirà el pròxim divendres, dia 13, l'acte de presentació del número 17 de la revista «Cabdells», que edita l'Associació Cultural Centelles i Riusech. En l'acte, a les 19.30 hores, està previst que intervinguen el president de l'associació, Antoni Esteve, el regidor de Cultura i Patrimoni, Julio Llorca, el professor Alejandro Cardona Ballester, autor de dos articles de la publicació, a més de l'editor Manel Arcos.

L'edició d'enguany aborda diverses temàtiques. Rubén Galera escriu sobre «Tres poemes de Francesc-Gilabert de Centelles: atribució, estudi de les fonts i edició». Alejandro Cardona analitza «La butlla Minerva d'Oliva», i la història de la plaça de l'Església de Santa Maria, mentre que Joan Pi estudia aspectes sobre la Confraria del Sant Sagrament de Santa Maria la Major.

Ferran Escrivà-Llorca és l'autor d'un capítol sobre la música de banda a Oliva fins a la primera meitat del segle XX, i Doménec-Xavier Canyamàs ha investigat la presència de soldats olivers a la Guerra de Cuba, entre 1895 i 1898.

Esta edició de «Cabdells» inclou, com a novetat, una làmina desplegable, amb una grandària de 67,5 cm x 23,5 centímetres i en paper estucat mat de 115 grams, de la fotografia de la plaça de l'Església que va fer en l'any 1973 el fotògraf Victoria, com un encàrrec de Salvador Cardona Miralles. Es tracta originalment d'una sèrie de tres instantànies preses des de la part alta del carrer de Tamarit, i posteriorment unides mitjançant una tècnica fotogràfica per tal de permetre una visió completa i única de la plaça amb el mur que la contenia.