Ròtova celebra el Porrat de Sant Macià des de hui fins diumenge (del 20 al 23 de febrer), enguany amb un aposta per a repensar-se com a punt de trobada entre les comarques de la Safor i la Vall d'Albaida. No debades, el de Sant Macià se'l coneix com el porrat de l'interior. Durant els quatre dies, aquest fet es veurà reforçat amb la presència d'agrupacions de les dues comarques: les dues muixerangues en faran una trobada, balladores i balladors de la Safor i la vall blanca acudiran al sarao de la Rondalla Agredolç; i s'inauguraran al municipi dues exposicions d'ambdues comarques.

Ròtova també presenta una nova imatge que ha estat disenyada per Álvaro Sanchis, autor d'altres propostes, com diverses edicions de la Mostra Internacional de Titelles de la Vall D'Albaida. L'objectiu és recuperar també gràficament a l'essència del porrat, a les característiques que el defineixen: els productes locals, la tradició, la història, els jocs, la cultura, entre altres.

En paraules del regidor de Cultura, Comunicació i Turisme, Gustavo Morant, «aquesta aposta artística s'emmarca en un llenguatge visual que permet tant a la gent de la localitat com als turistes conèixer i reconèixer en què consisteix el porrat. Així, diversos elements de l'imaginari popular al voltant d'aquesta festa entren en joc, posant en relació tradició i avantguarda, en una proposta gràfica encertada per l'autor».

L'edició de 2020 veurà reforçada la Fira Agroalimentària, Artesana i Turística, que s'ubicarà en una carpa, i en la qual se sortejaran obsequis dels establiments de Ròtova entre la gent que acudisca a comprar-hi, en una campanya -Torna a Ròtova- que vol fomentar el retorn de visitants; a més, establiments i paradetes del municipi faran possible tastar la coca de dacsa. Un dels espais nous serà el que acollirà el pati del Palau Comtal amb una programació de contes i novel·les i la presència d'editorials.

Entre les actuacions destacades, hi ha les de Jonathan Penalba i la que busca dirigir-se al públic infantil, Trobadorets.

Finalment, una altra de les novetats d'enguany tindrà lloc la nit de dissabte, que es viurà en una carpa jove, amb l'actuació de la discomòbil The Luxe.

El compromís amb el medi ambient i la igualtat continua present: durant la revetla, s'utilitzaran gots reutilitzables per fomentar un consum responsable, i el porrat comptarà, de dia i de nit, amb un Punt Violeta.

L'element més característic de la festa consisteix en el mercat a l'aire lliure on es posen a la venda de productes tradicionals, dolços i fruits secs.

La programació de hui dijous arranca a les 18.30 hores al carrer Sant Josep amb la inauguració de l'exposició «Ocells de la Mariola» (Ajuntament de Bocairent); a les 19 al Centre Parroquial s'obri la mostra «La Universitat de València i els seus entorns comarcals: la comarca de la Safor»; a les 19.30 a l'antiga sindical l'exposició «Som Ròtova. Objectes i històries. Patrimoni material i immaterial de Ròtova», de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Ròtova i a les 20, també a l'antiga sindical es presenta el llibre El regrés, d'Antoni Garcia. Edicions Lletra Impresa.